Как да преподаваме на дигиталните поколения Z и Алфа?

Колкото по-бързо се развива светът, толкова по-резки стават различията между всяко отделно поколение. Дотолкова, че работната среда вече не смогва да се променя наравно с всички различни, които "приютява". Днес (почти) на всяко работно място има голяма възрастова разлика между най-старите и най-младите служители в нея. Това би трябвало да бъде добре – широк спектър от гледни точки и опит или просто свежи идеи от енергични нови кадри. Всички нужни съставки, за да се движи една организация напред и нагоре. Но както в природата, различните породи се надушват и често трудно се погаждат.

Работното място обаче категорично не принадлежи само на едно поколение. А днес за пръв път то се поделя между минимум три, които имат собствени очаквания, приоритети и най-важното – стил на работа. И докато работната среда сблъсква "умове" от различни времена, винаги ще съществуват неразбирателство и противоречия. Единствено осъзнаването и разбирането им може да сниши напрежението и най-важното - да научи всички как ефективно да работят заедно, за да се превърнат в цветен, но продуктивен екип.

Сблъсъкът обаче не започва на работното място, а в училище. И най-лошото е, че това е сблъсък между поколение и преподаватели, между ръководители и един вид техни подчинени. С времето става ясно, че новите поколения, които идват, е немислимо и дори невъзможно да се нагодят към образователната ни система, по-скоро трябва да е обратното – образователната система да се промени спрямо необходимостта на съвременния ученик. Както ви е известно обаче – промените в образователната ни система не се случват нито лесно, нито винаги както трябва. Затова учителят е изправен пред предизвикателството сам да търси решения на възникналите проблеми, защото той е единственият, който е пряко засегнат в случая.

Учителят е този, който трябва да разбере по-добре профила на различните поколения – техните силни и слаби страни, както и какво търсят те за своето развитие, за да може да ги ангажира, да задържи вниманието им и да постигне желаните резултати, и то в една колкото се може по-спокойна среда на работа.  Придобиването на по-задълбочени познания по темата ще улесни работата му и ще върне вярата в мисията, с която е натоварен.

Център за професионално обучение към "КРЕАТИВНОСТ" ЕООД Ви предлага специално подготвено обучение по темата: "Как да преподаваме на дигиталните поколения Z и Алфа?". Програмата за обучение е одобрена от Министреството на образованието и науката и е включена в Информационния регистър на одобрените програми за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти.

За повече информация се свържете с нас на посочените контакти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *