Кариерно ориентиране в училище

Българската държавна образователна система изпитва отчаяна нужда от кариерно ориентиране на учениците. Проблемът е, че децата не получават достатъчно индивидуална помощ или насоки за това – каква кариера да изберат, какво д учат, коя е тази област, в която те не само ще са добри и реализирани, но и ще се чувстват съвсем на мястото си. Учат се да пишат CV и мотивационно писмо, но къде ще го пратят е основният въпрос, който стои пред тях?

Другият голям проблем се оказва желанието на родителите да дават кариерни съвети, без да са проучили достатъчно добре нещата, както от страна на своето дете, така и от гледна точка на бързо вариращия пазар на труда.

Има прекалено голям акцент върху преследването на академично бъдеще, но не и съвети относно възможността за професионална или директна работа. Светът е различен, децата са различни, потребностите са други, но образователната система в България далеч не отговаря на съвременните потребности на учениците.

Какво би било доброто кариерно ориентиране в България?

Индивидуалност

Всеки ученик се нуждае от различни кариерни насоки в различни етапи от своя академичен живот. Всеки ученик има различни стремежи, които съвпадат с неговите собствени способности, независимо дали са в научната сфера, изкуството или са свързани с някакви практични умения, и е естествено да се нуждае от различно съдействие. Важно е също да се води отчет на процеса на напредък на всеки ученик, за да се подобри на кариерното ориентиране в бъдеще. Необходимо е училищата да бъдат стимулирани, за да повишат приоритета на кариерното ориентиране в интерес на своите ученици.

Прилагане на пазара на труда

Практически е невъзможно за всеки кариерен съветник, учител или специалист по образование да има всички отговори що се отнася до кариерата и индустрията. Пазарът на труда се променя непрекъснато, така че е наложително учениците и техните родители или настойници да имат достъп до актуална информация за кариерата и пазара на труда - просто, за да знаят към какво се стремят. Това ще направи учениците по-склонни да направят по-добър избор в стремежа си за заетост и обучение.

Среща с работодатели и служители

Срещата с „истински“ шефове и персонал е блестящ начин да ангажирате учениците с онова, към което всъщност се стремят с бъдещото си занимание. Подобна среща може наистина да мотивира учениците да постигнат своите цели, да осъществят професионалните си мечти чрез достъп до външни съвети от успешни работодатели и служители. Децата също трябва да бъдат запознати с огромното разнообразие от кариерни пътеки, които могат да следват, както и как те могат да започнат пътя си.

Свързване на обучението с работата

Какъв е смисълът от това? Кога изобщо ще използвам това в реалния живот? Ако някога сте чували въпроси като този, ще знаете, че много ученици се борят да видят връзката между това, което правят в училище, и своето бъдеще. Ето защо е жизненоважно да разберат връзките между училище, степени на обучение и професионален живот и как това, което учат в училище, е свързано с възможни кариери. Темите, които се повдигат в училище, също могат да бъдат мощни модели за подражание, които да привлекат учениците към определена кауза и от там кариера, която да градят.

Работен опит

Проблем на българската образователна система е липсата на трудов стаж за по-големите ученици. В момента такъв има в малко на брой училища и това обикновено са такива с професионална насоченост. Децата нямат реална представа за работния свят, нито имат база за сравнение и е напълно нормално да няма как да получат представа за много неща, които искат да предприемат.

Преди всичко обаче е необходимо всеки ученик да има възможността да посети курс по кариерно ориентиране и сам да прецени откъде да започне, в коя сфера да се ориентира, което ще му помогне да визуализира пътя, по който би могъл да поеме в бъдеще и най-важното, който ще е най-подходящ за него.  

Училището трябва да получи подкрепа от професионалисти.

Център за професионално обучение „Креативност“  предлага курсове и консултации по кариерно ориентиране за деца и възрастни. Посещения в училище в Час на класа от V до XII клас.

Свържете се с нас на телефон: 0884433530 или имейл: cpocreativity@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »