Микрообучението – образователна тенденция на бъдещето, която мотивира съвременните деца да учат

Изхождайки от факта, че в училище или на екраните пред учителите стоят деца от поколенията Z и Алфа, за да има успеваемост в заложените цели, сме длъжни да отговорим на потребностите им, да познаваме начина им на приемане на света и да се обърнем към методи на работа, които точно защото ще са близки до тях, ще бъдат приети с желание.

Огромното количество информация, липсата на умения за редуцирането й, прекомерните изисквания в училище, липсата на време за задълбочено изучаване на всеки предмет, остарелите методи на преподаване доведоха до пълна апатия от страна на децата и заклеймяването на училището като скучно!

В тази статия ще ви представим един метод на обучение, който със сигурност работи - убива моментално скуката на учениците, задържа вниманието на децата за 2-4 минути без проблеми и им помага да запомнят информацията за дълго време – МИКРООБУЧЕНИЕТО.

Какво е микрообучение?

Това са кратки уроци по темата (2-7 минути), които помагат на учениците да се потопят дълбоко в темата за минимално време. Важно: темата не може да бъде твърде обширна или фрагментарна. Идеалният избор за микрообучение е тясна и кратка тема.

Основните характеристики на микрообучението са краткост и интересно съдържание. Съдържанието съчетава малки учебни блокове, които могат да включват текст и мултимедия (видео и аудио файлове), изображения (снимки и илюстрации), игри (прости задачи на един екран), тестове и викторини.

Микрообучението е универсален метод, който можете лесно да приложите както по време на редовни уроци в училище, така и по време на дистанционно обучение.

Как да обясня материала?

Обясняването и консолидирането на материала трябва да отнеме също време – около 1-2 минути. Най-добрият начин е това да става с кратки видеоклипове. 

Ако сте в основно училище, е ефективно да се изпрати видео с продължителност 2-3 минути, от които една минута е обяснение и още две са консолидиране на материала.

В средното училище е ефективно да се дават на учениците 2-3 минути видеообяснение на темата по време на микрообучението и след това до 5 минути за консолидиране.

Консолидиране на материала по време на микрообучение

Използвайте прости тестове. Накарайте децата да съставят тематичен пъзел, където да демонстрират знанията, които току-що са придобили (има много подходящи програми ). Организирайте кратка игра. Ръководете се от темата на урока, за да изберете подходящия метод. Обърнете се към вече познати приложения, които да вмъкнете в микрообучението. Обединявайте кратки задачи и атрактивни материали.

Правилното прилагане на микрообучението в училище

Ефективното микрообучение включва няколко задължителни етапа:

 • предварително обмисляне – моментът, в който трябва да отговорите на въпроса: Защо трябва да го уча това?
 • етап на изпълнение: гледане на обучителното видео – самоконтрол, размисъл, провокиране на още въпроси.
 • етап на самооценка – ученикът прави тест или изпълнява задача, за да провери колко добре е усвоил темата.

Микрообучението ще ви бъде полезно в урока, ако:

 1. Темата на урока е трудна за възприемане и усвояване от учениците.
 2. Трябва да разнообразите уроците си по време на дистанционното обучение. Имайте предвид, че към подобен материал някои от децата ще се върнат няколко пъти. За едни може да е достатъчно да го чуят веднъж, но за други ще е полезно да го изслушат два-три пъти.
 3. Вашите ученици обичат социалните медии и мечтаят за вълнуващо учене. Микрообучението в този смисъл е удар в десятката. Бързо учене – интерактивни и добри резултати.
 4. Дългосрочните резултати от обучението са важни за вас. Изследвания в областта на микрообучението показват, че когато повторите дадена тема и се върнете към нея, за да запомните детайлите – материалът се запомня най-добре. И това учене с повторение перфектно отразява концепцията за микрообучение със своите кратки и сбити блокове.
 5. Имате желание да подобрите мотивацията.
 6. Микрообучението включва раздробяване на информация на малки блокове. Учениците харесват този метод по простата причина, че светът, в който се забавляват, е устроен така. По тази причина не се уморяват да учат в микро стил и не губят мотивация. Децата ще бъдат максимално ангажирани в образователния процес. Сега ще си помислите, че 3 минути не може да е максимално ангажиран ученик. Напротив! В 21 век това означава максимално ангажиран! Някой може ли да ви наложи да си мелите брашното с часове, защото така са правели поколенията преди вас… или го купувате от магазина за минути?
 7. Искате да дадете на учениците повече свобода. Микрообучението е за интересен материал в сбита форма, тоест спестява се време. Точно затова ще бъде предпочетен този метод пред изнасянето на лекции или дългия видео урок. Да не говорим, че може да се гледа на всякакво устройство и по всяко време.

Микрообучението няма да ви свърши работа в следните случаи:

 1. Ако трябва да обясните многоетапна концепция. Разбира се, можете да го разбиете на отделни блокове, но това ще отнеме много време и усилия, за разлика от случаите, когато задачата е да обясните „монотема“.
 2. Ако предметът се нуждае от задълбочено проучване. Например, микрообучението е идеално за изучаване на говорим английски и напълно неефективно за изучаване на английска литература. Ако езикът е роден – може да се включи успешно в часовете по литература.
 3. Ако искате да спестите времето си и смятате, че можете просто да разделите материала на урока на парчета и да го изпратите на децата под формата на видео или нещо подобно. Всъщност този метод изисква написване на кратко, фокусирано резюме на цялата тема и динамично представяне, което съчетава мултимедия и текст.

Помнете – образованието не е това, което беше! Така, както младежите от поколението Z започват работа много преди да са завършили висше образование, така и учениците в училище вече имат нужда да усвояват бързо и ефективно новите знания.

Ако имате нужда от професионална помощ, предлагаме ви обучение, в което да придобиете основните умения за изграждане на микрообучение на тема:

Учебен дизайн на електронното обучение" - 16 часа, 1 кредит

Целта на програмата е да помогне на преподавателите въпреки различията при създаването на електронни курсове, да извлекат основните постулати, с които се характеризира учебният дизайн. Ще научат техники, с които да накарат обучаемите да участват активно в процеса на обучение, дейностите в процеса на обучение ще бъдат структурирани и подредени в система по начин, който предполага ефективно обучение, ще почерпят опит от готов учебен дизайн и ще се научат да избягват най-често допускани грешки.

Забравете скучните дълги уроци!

Бъдете креативни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »