08 февруари – Ден на безопасния интернет

На днешния ден се отбелязва международния ден на безопасния интернет. За 19-та поредна година се обръща внимание на тази част от живота ни, която е неизменна вече в почти всяка наша стъпка. Информираността, начините на действие в различни ситуации и възможностите за правилни решения са задължителни за всеки гражданин, който не просто работи, но и използва интернет пространството.

Особено внимание трябва да се обърне на децата – да се възпитават в отговорно отношение към използването на дигиталното пространство, да се информират своевременно, за да са защитени и отговорни към постъпките си.

На Европейско ниво е създаден сайт „Заедно за по-добър интернет“ https://www.saferinternetday.org/ , от който може да се черпи информация непрекъснато.

В България има Център за безопасен интернет, който действа от 2005 година, а от 2014 година – „По-добър интернет за децата“ https://www.safenet.bg/ На сайта ще намерите полезна информация, съвети, обучения и място за подаване на сигнали. Във Фейсбук може да ги намерите тук: https://www.facebook.com/SafenetBG

Може да разгледате и специалното приложение за безопасен интернет https://play.google.com/store/apps/details?id=com.inveitix.safenetapp

Предлагаме Ви да обърнете внимание и на сайта „Коалиция за медийна грамотност“ http://gramoten.li/

Ще намерите конкретни препоръки към институциите, a също към родителите, младежите и професионалистите, работещи с деца, за ефективна превенция на насилието и дезинформацията в интернет.

За педагозите Център за образование и обучение „КРЕАТИВНОСТ“ има разработена специална тема: Компютърна и интернет зависимост при деца. Как да се справим? (16 часа, 1 кредит)  Програмата включва запознаване с опасностите в  дигиталния свят и необходимостта на всеки един ученик да бъде свързан дигитално с някого или с нещо, от което произлиза и потребността на всеки да притежава колкото се може по-добри дигитални компетентности. Широко известен е фактът, че при подрастващите компютрите и интернет се използват не само за работа, но и за удоволствие, като тукима два основни елемента: игри и социални мрежи. За да останат по-дълго в игрите и в социалните мрежи, различни компании изразходват много средства, за да направят приложенията си атрактивни, което крие рискове както за психическото, така и за физическото здраве на човека.

За повече информация се свържете с нас ТУК

2 thoughts on “08 февруари – Ден на безопасния интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »