Ден на безопасния интернет 2024 г.
Заедно за по-добър и по-безопасен интернет за нашите деца! #SID2024

На 06 февруари отбелязваме Деня на безопасния интернет за 2024 година, който е под надслов “Together for a better internet” (Заедно за по-добър интернет).

Тази тема призовава всички заинтересовани страни - родители, учители, ученици, институции, организации, медии и технологични компании - да се ангажират със създаването на по-безопасен, отговорен и приятелски интернет за всички.

Основните рискове и предизвикателства, пред които са изправени децата и младежите в интернет са: киберпрестъпност, киберпреследване, киберизмама, кибернасилие, киберзависимост, кибердискриминация, киберпропаганда, киберекстремизъм, киберпорнография, киберсексизъм и др.

Допълнително информация може да прочетете тук:

  • Ден на безопасния интернет: Това е страница от сайта на Европейската комисия, която представя целите и темата на Деня на безопасния интернет за 2024 година, която е “Together for a better internet” (Заедно за по-добър интернет). На страницата можете да намерите и информация за различни дейности и кампании, които се организират на европейско и национално равнище, както и съвети и насоки за безопасно сърфиране в интернет.

Безопасният интернет и изкуственият интелект

Изкуственият интелект (ИИ) е мощен и полезен инструмент, който може да подобри образованието и ученето, но също така изисква внимание и отговорност при използването му. Ето някои препоръки, които може да дадете на децата и учителите за безопасно използване на ИИ:

  • Бъдете осведомени за това, как работи ИИ, какви са неговите предимства и ограничения, какви са етичните и правните аспекти на използването му, и как да го използвате по ефективен и креативен начин. Можете да се възползвате от различни ресурси и обучения, които са на разположение онлайн, като например Етични насоки за преподавателите относно използването на изкуствен интелект (ИИ) и на данни при преподаване и ученеИзкуственият интелект в образованието: предизвикателства и възможностиКак учителите могат да използват изкуствен интелект в училище с примери и др.
  • Бъдете критични и селективни при използването на ИИ. Не приемайте всичко, което ИИ ви казва или показва, за истина или факт. Проверявайте източниците, достоверността и точността на информацията, която получавате от ИИ. Сравнявайте и анализирайте различни решения и преводи, които ИИ ви предлага. Използвайте ИИ като помощник, а не като заместител на човешкото мислене и съдбоносност.
  • Бъдете отговорни и защитени при използването на ИИ. Спазвайте правилата за безопасно сърфиране в интернет, като използвате сигурни пароли, архивирате данни, защитавате се от вируси, проверявате интернет връзката, внимавате при сваляне на файлове, пазите личната си информация, настройвате профилите си за поверителност, внимавате при общуване с непознати, актуализирате антивирусната си програма и др. Също така, бъдете съобразителни и уважителни към другите хора, когато използвате ИИ, и не злоупотребявайте с неговите възможности. Спазвайте етичните и правните норми, когато използвате ИИ, и не нарушавайте авторските права, личната неприкосновеност или други права на трети лица.
  • Бъдете творчески и иновативни при използването на ИИ. Използвайте ИИ като средство за подпомагане на ученето и преподаването, като се възползвате от неговите функции за персонализация, адаптация, обратна връзка, оценка, симулация, игрификация и др. Използвайте ИИ като източник на вдъхновение и стимул за развитие на критичното мислене, решаване на проблеми, творчество, сътрудничество и други ключови компетенции за 21-ви век. Използвайте ИИ като платформа за създаване на собствени проекти и продукти, като използвате различни инструменти и технологии, като например програмиране, роботика, машинно самообучение, обработка на естествен език и др.

Поколението Алфа

Поколението Алфа е термин, който се използва за описване на децата, родени след 2010 година. Те са първото поколение, което израства изцяло в дигиталния свят и има достъп до интернет от ранна възраст. Според някои изследвания, децата от поколението Алфа започват да използват интернет на средно 3 години, а на 8 години вече имат собствен смартфон или таблет. Те прекарват около 7 часа на ден в интернет, като използват различни приложения, социални мрежи, игри, видео и образователни платформи. Децата от поколението Алфа са много умели и адаптивни в използването на интернет, но също така са изложени на редица рискове и предизвикателства, свързани с киберсигурността, киберпреследването, киберзависимостта, киберпропагандата и др. Затова е важно да се образоват и защитават за безопасно и отговорно сърфиране в интернет.

По-ново изследване от 2023 година се фокусира върху интернет потреблението на децата от поколението Алфа в България. Според това изследване:

  • Децата от поколението Алфа започват да използват интернет на средно 2,5 години, а на 7 години вече имат собствен смартфон или таблет.
  • Те прекарват около 6 часа на ден в интернет, като използват различни приложения, социални мрежи, игри, видео и образователни платформи.
  • Те са много умели и адаптивни в използването на интернет, но също така са изложени на редица рискове и предизвикателства, свързани с киберсигурността, киберпреследването, киберзависимостта, киберпропагандата и др.

Това може да ви се струва страшно много, но трябва да имате предвид, че интернет е част от ежедневието на децата от поколението Алфа и те го използват за различни цели, като например: забавление, общуване, информация, образование, творчество и др. Интернет им предоставя много възможности за развитие и обогатяване, но също така и рискове и предизвикателства, които изискват внимание и отговорност. Затова е важно да се насърчава балансираното и безопасно използване на интернет от децата и да се подкрепят техните родители и учители в този процес. 

Поколението Z

Поколението Z все още е в училище.

Поколението Z е термин, който се използва за описване на децата, родени след 1995 година. Те са израснали в ерата на интернета и са много умели и адаптивни в използването му. Според някои източници, децата от поколението Z прекарват около 10 часа на ден в интернет, като използват различни приложения, социални мрежи, игри, видео и образователни платформи. Те се интересуват от екзистенциални теми, индивидуалисти са, трудно работят в екип и трудно завързват приятелства в реалния живот. Те са реалисти, толерантни и по-склонни да задават въпроси на Google, отколкото на близките и приятелите си.

Заедно за по-добър и по-безопасен интернет за нашите деца!

Нека всички се ангажираме с тази цел и да работим за създаването на по-приятна и по-защитена онлайн среда за децата и младежите. Нека се включим в различни дейности и инициативи, които се организират по случай този ден, и да споделим своите идеи, мнения и опит за безопасен интернет в социалните мрежи, като използваме хаштага #SID2024. Нека се научим и научим нашите деца да използват интернет по-добре и по-безопасно, като се възползваме от всички ресурси и подкрепа, които са на разположение. Нека се включим в глобалното движение за по-добър интернет, като се свържем с други хора и организации, които споделят същата цел. Нека се забавляваме и се радваме на всичко, което интернет ни предлага, но също така да бъдем внимателни и отговорни, когато го използваме.

Ден на безопасния интернет 2023 г.

Ден на безопасния интелент 2022 г.

Решение за учители

За педагозите Център за образование и обучение „КРЕАТИВНОСТ“ има разработена специална тема: Компютърна и интернет зависимост при деца. Как да се справим? (16 часа, 1 кредит)  Програмата включва запознаване с опасностите в  дигиталния свят и необходимостта на всеки един ученик да бъде свързан дигитално с някого или с нещо, от което произлиза и потребността на всеки да притежава колкото се може по-добри дигитални компетентности. Широко известен е фактът, че при подрастващите компютрите и интернет се използват не само за работа, но и за удоволствие, като тукима два основни елемента: игри и социални мрежи. За да останат по-дълго в игрите и в социалните мрежи, различни компании изразходват много средства, за да направят приложенията си атрактивни, което крие рискове както за психическото, така и за физическото здраве на човека.

За повече информация се свържете с нас ТУК

Ако имате коментари, въпроси или предложения, можете да ни пишете под статията или да ни последвате в социалните мрежи. Желаем ви приятно и безопасно сърфиране в интернет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »