ИИ в образованието: от изненада до неизбежност – опитът на Креативност ЕООД
Миналата година станахме свидетели на възхода на изкуствения интелект (ИИ), който за повечето хора, които не следят темата, се оказа истинка изненада и изведнъж навлезе в живота им. Обществото ни се раздели на три части и ясно можеха да бъдат забелязани скептиците, ентусиастите и хората, които изчакваха да видят какво ще се случи.

Година по-късно ние сме пред прага на втората вълна на ИИ, където ентусиастите се увеличиха, виждайки реалните ползи от използването му, броят на скептиците силно намаля, а тези, които изчакваха, започнаха да разбират, че този период няма да премине и ИИ ще присъства навсякъде в живота ни.

За последните 3 години ние – екипът на Креативност ЕООД,  имахме възможност да проведем десетки обучения с училища в България и по света, като наблюдавахме този процес едновременно от три страни – през погледа на учителите, които преминаваха тези обучения, директорите, които виждаха резултатите то използването на ИИ в училище, и не на последно място на децата, на които провеждахме мастър класове в различни училища.

Част от екипа ни, като признание за нашия успех в тази област, беше поканен в ключови комисии на Министерството на образованието. Борис Михайлов участваше в Комисията за създаване на насоки за използване на ИИ в образованието и двамата заедно с д-р Борислава Иванова участват в Комисията за дигитализация на образованието.

На базата на натрупания опит и обратната връзка на колегите учители, които обучихме, ние създадохме системи, с които колективът успешно може да бъде запознат с новите технологии ИИ да се внедри плавно в учебния процес.

И ако някои започват тепърва да експериментират и разучават ИИ, то ние вече имаме обучен екип, работещи модели, методика, по която да се внедри ИИ в училище, и визия за бъдещето.

Нещата не опират до това - да се използва отделен продукт с ИИ, а до това - как максимално да се извлече полза от съществуващите опции.

Пример за това – къде се намираме ние, е вълната от промпт генератори, които създаваме, с които може да правите иновативно съдържание и които се радват на широка популярност от учителската колегия.

Естествено по-голямата част от тези промпт генератори в момента се подготвят, за да бъдат предоставени на училищата, които въвеждат заедно с нас ИИ в образованието, като по този начин значително ще се облекчи работата на колегите с ИИ в училище.

Радваме се, че в лятната ни кампания ще имаме възможност да покажем и модели, които са така направени, че лесно да боравят с базите данни, които имаме за работа с ИИ, и значително да подобрят качеството на отговорите с ИИ.

Имаме опита и практиката, за да създаваме и персонализирани планове за обучение на различните училища. Може да видите инфографика, която сме правили за едно от училищата, които ни се довериха:
Може да видите линкове към първия Пътеводител за използване на ИИ в образованието, който сме създали още през август 2023 г., както и към част от промпт генераторите:

Пътеводител за изкуствен интелект в образованието

Промпт генератор за създаване на тестове + видео

Промпт генератор за STEM урок + видео

Промпт генератор: Разработване на иновативно учебно съдържание за урок по литература

Промпт генератор – Разработване на иновативна педагогическа ситуация

Промпт генератор – Разработване на иновативно учебно съдържание

Промпт генератор за създаване на онлайн курс 

Потърсете ни! Задайте въпросите, които ви притесняват. Ние сме готови да ви отговорим!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »