Как да разберем и обучаваме децата от поколение Алфа?

Пускането на iPad през 2010 г. съвпадна с началото на сегашното ни поколение деца - Поколението Алфа – и сега има 2,5 милиона поколения Алфа, които се раждат по света всяка седмица.

КОЕ Е ПОКОЛЕНИЕТО АЛФА?

Родени от 2010 г., те са на възраст 0-12 години и голяма част от тях са деца на Поколението  Y.

ПОКОЛЕНИЕ ДИГИТАЛНИ ТУЗЕМЦИ

Поколението Алфа са родени в свят на iPhone (всъщност думата на годината през 2010 г., когато се родиха първите от поколението, беше „приложение“), YouTube (сега всяка минута се качват 100 часа видеоклипове в YouTube и в тази среда те са по-повлиян от визуалното и видеото, отколкото от писменото и устното) и Instagram (където животът се снима и споделя незабавно и глобално).

Това е свят на Screenagers, където те не само работят на няколко екрана и изпълняват няколко задачи, но и където стъклото се превърна в новата среда за разпространение на съдържание и за разлика от медията на хартията, тя е кинестетична, визуална, интерактивна, свързваща и все още преносима. Стъклото беше нещо, през което поколението Y беше казано да гледа и да държи пръстите си далеч – за поколението Алфа стъклото е средство, през което те докосват, говорят и гледат. И докато хората от Бейби бума си спомнят въвеждането на цветния телевизор през 60-те и 70-те години на миналия век, Поколението Алфа се оформя в свят, в който могат да гледат видеоклип в YouTube от смартфон на домашния телевизор.

Това наистина е поколението на хилядолетието, родено и оформено изцяло през 21-ви век. Те са най-материално надареното и технологично грамотно поколение, красяло някога планетата!

НАЙ-НЕФОРМАЛНО ОБРАЗОВАНОТО ПОКОЛЕНИЕ ДО МОМЕНТА

Бебетата от Поколението Алфа са продукт на втория и по-голям бейби бум и те ще растат по-умни, по-богати и по-здрави, получавайки най-високото ниво на неформално образование в историята.

Тъй като техните родители ще им дадат повече неформално образование и в по-ранна възраст, Поколението Алфа ще има достъп до повече информация от всяко друго поколение преди. Тяхното неформално образование никога не е било равно на себе си в световната история.

Промяна в образователната ангажираност се случва и за Поколението Алфа, променяйки се от структурни и слухови към ангажиращи, визуални, мултимодални и практически методи за обучение на това възникващо поколение.

Повече информация може да прочетете тук:

КАК ДА РАБОТИМ С ДЕЦАТА ОТ ПОКОЛЕНИЕТО АЛФА?

За да работим по-ефективно с децата от поколение Алфа в учебния процес, можем да използваме някои от следните иновативни методи на преподаване:

  • Използване на дигитални технологии и мултимедия, като интерактивни табла, видеоигри, приложения, подкасти и онлайн платформи, за да ангажираме вниманието и интереса на децата и да им предоставим разнообразни и актуални ресурси за обучение.
  • Прилагане на проектно-базирано обучение, като даваме на децата възможност да работят в малки групи по решаването на реални проблеми или задачи, свързани с техните интереси и потребности. Така ще развиваме техните критично мислене, творчество, сътрудничество и комуникационни умения.
  • Осигуряване на персонализирано обучение, като адаптираме учебното съдържание, темпото и методите според индивидуалните способности, стилове и предпочитания на децата. Така ще отговорим на техните различни нужди и ще ги мотивираме да учат по-ефективно.
  • Включване на игрови елементи в учебния процес, като използваме награди, баджове, точки, класации и други стимули, за да повишим ангажимента и забавлението на децата. Така ще подкрепим техния прогрес и постижения и ще ги насърчим да се справят с предизвикателства.
  • Подкрепяне на самостоятелното обучение, като даваме на децата повече свобода и избор в това как да учат и какво да учат. Така ще ги научим да бъдат отговорни за своето образование и да развиват своите интереси и цели.

Вярно ли е, че децата на поколение Алфа имат по-малко социални умения от другите деца?

Няма еднозначен отговор на този въпрос, тъй като децата на поколение Алфа все още са много млади и не са изследвани достатъчно. Някои източници твърдят, че те имат по-малко социални умения от другите деца, защото са прекалено зависими от дигиталните технологии и не са изложени на достатъчно реални социални ситуации. Други източници обаче смятат, че те са много адаптивни и гъвкави и могат да комуникират ефективно с хора от различни култури и възрасти. Според Марк МакКриндъл, за Алфа поколението работата в екип е много ценна, предвид факта, че те предпочитат самостоятелната работа и виртуалното общуване. Този метод способства за усвояването на социални и комуникационни умения като активно слушане и ефективно говорене.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Потърсете ни, за да ви помогнем в учебно-възпитателния процес на Алфите ТУК.

ОБУЧЕНИЯТА НИ МОЖЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »