Как да се предпазим от кибертормоз, онлайн злоупотреби, дезинформацията и разпространението на фалшиви новини?

КРЕАТИВНОСТ ЕООД е подизпълнител по проект „Бъди в безопасност в интернет“, който се изпълнява в периода 15.07.2022 г. – 31.10.2022 г. от Сдружение „Национална асоциация за развитие и подкрепа“ – гр. Пловдив, Договор № 25-00-54/03.08.2022 г., проект № НПИМД-ТО4-М-045, финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2022 г., Тематична област 4 „Превенция на кибертормоз и злоупотребите онлайн, дезинформацията и разпространение на фалшиви новини“.

Проектът цели повишаване информираността на младежи между 15 и 29 годишна възраст по въпроси, касаещи различните видове кибертормоз и злоупотребите онлайн, дезинформацията и разпространение на фалшиви новини и последствията, които те могат да имат върху психиката и здравето на хората.

Всички са чували за вредата от кибретормоза и разпространението на фалшиви новини, но информацията за онова, което може да се избегне с чисто практическа насоченост е особено полезна не само за участниците в проекта, но и за всички, които имат възможността да стигнат до нея при разпространението му. За тази цел по проекта е разработен и издаден кратък наръчник, изцяло съобразен със спецификите на поколението Z, на тема: „Как да се предпазим от кибертормоз, онлайн злоупотреби, дезинформацията и разпространението на фалшивите новини?“

Един от основните проблеми, който стои пред съвременността, е че образованието и предаването на опит в обществото ни са базирани на принципа на трупане на възможно повече факти и осигуряване на високо ниво на информационна база. Това обаче е несъвместимо със съвременните начини на действие, където по-скоро сме насочени към решаването на проблема с помощта на огромните информационни масиви, които имаме около нас. Целта на този наръчник не е да даде някакви сведения, а да даде по атрактивен начин пътища – как да решим проблемите и какви инструкции да спазваме за това.

НАРЪЧНИКЪТ МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ И ДА ИЗТЕГЛИТЕ ОТ ТУК

4 thoughts on “Как да се предпазим от кибертормоз, онлайн злоупотреби, дезинформацията и разпространението на фалшиви новини?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »