Как Изкуственият интелект променя преподаването на история: презентация за студенти от Философско-историческия факултет към ПУ „Паисий Хилендарски“

На 17. 01. 2024 г. се проведе безплатно онлайн презентация за студентите от Философско-историческия факултет към ПУ „Паисий Хилендарски“.

Борис Михайлов представи темата: Изкуствен интелект – асистирано преподаване на история - перспективите, които се очертават пред бъдещите учители по история благодарение на Изкуствения интелект (ИИ), и начините, по които учебното съдържание може да се направи атрактивно и подходящо за новите поколения, завладяващо и предизвикващо интерес и в същото време лесно персонализирано.

Тъй като това не първото е обучение, което се прави за студентите във факултета, се отбелязаха и новите модели с ИИ. Демонстрираха се времеви линии с ИИ, генериране на изображения и използване на промптове.

Основен акцент се постави върху свободата, която дава ИИ на хората с хуманитарно образование, и начина, по който да използват широката си обща култура, за да генерират желания краен резултат. Освен това промпт генераторите дават възможност да се заложат различни исторически модели, което спомага за по-лесната работа със системите с Изкуствен интелект.

Обърна се внимание и на българските системи с изкуствен интелект, защото, създаден в България, ИИ дава много различни перспективи пред всички нас.

Екипът на "Креативност" ЕООД специално благодари на гл. ас. д-р Мина Маринова за организацията и активното участие, както и на студентите, които проявиха интерес да присъстват на презентацията.

Изображението с изкуствен интелект специално за презентацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »