КАРИЕРНО ПЛАНИРАНЕ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ

Целта на тази статия е да дадем някои уроци, които могат да ви помогнат да намерите своя път по време на икономическия спад, който неизменно престои да усетим все по-осезаемо с всичките неизвестности, които носи след себе си.

През последните месеци преживяхме драматични промени и животът ни вече не е такъв, какъвто го познаваме. Ако сте били в процес на търсене на кариера, когато пандемията удари, сега всичките ви планове може да изглеждат безсмислено. По време на създалата се ситуация имаме два вариант: отстъпваме и се скриваме или поглеждаме напред и виждаме в наложените ни промени възможност за промяна.

Кариерно планиране спрямо кариерна реалност

По време на рецесиите през 1990 и 2008 г. много работни места изчезнаха и никога не се върнаха. Същото може да се случи и с тази рецесия.

Какво можете да научите от това? Вашият план за кариера трябва да бъде гъвкав, независимо по кой път сте тръгнали. Събитие като това, което преживяваме сега, ще доведе до промени във възможностите за кариера. Някои ще изчезнат и ще се появят нови. Това не е ново явление.

Да бъдеш принуден да правиш промяна в кариерата не е забавно. За много хора тази промяна няма да е по желание и ще трябва да отделят време да го приемат, да се преборят с чувствата си и да продължат напред. Но след като го направите, ще разберете, че много от нещата, които сте усвоили в професията си до този момент, ще са част и от следващата. Освен това би било разумно да имате по-дълъг списък от възможности за кариера. Дори и да изберете нещо, не е зле да продължите да проучвате различни варианти, в случай, че имате нужда да се пренасочите отново.

Факт е, че най-добрият план за кариера е този, който включва няколко варианта, които са еднакво приемливи за вас. След това, когато влезете в някоя от тези кариери, продължете да изграждате своите умения и връзки, в случай че тази позиция стане жертва на промени в кариерната среда.

Бъдете реалистични относно възможностите си за кариера

По време на икономически спад е особено важно да бъдете реалистични и да прецените точно възможностите си за кариера. Има три основни типа преходи в кариерата:

1) една и съща индустрия, различна работа,

2) различна индустрия, същата или подобна работа  

3) различна индустрия, различна работа. 

Най-лесният е първият; най-трудният –  третият. Никога обаче не забравяйте, че във времето, в което живеем възможността да се преквалифицирате е голяма. Предлагат се достатъчно добри курсове, които е ще ви помогнат да научите нови неща, и ще ви дадат документ, с който ще може да упражнявате новата си професия.

Не прекратявайте търсенето

Медиите непрекъснато съобщават за високия процент на безработица, за големия брой търсещи работа, за недостига на работни места и усещането, че никой няма да получи работа в скоро време се насажда у хората. В никакъв случай обаче не трябва да се поддавате на това влияние. Отчаянието не е начинът да намерите своя път.

Погледнете на тази ситуация като на проблем в търсене на решение и станете решаващ проблем. Уверете се, че всички неща, които казвате за вашето търсене и планиране на кариера, са положителни.

Не забравяйте, че не можете да промените обстоятелствата на пандемията, но можете да промените начина, по който гледате на нея, говорите за нея и я преживявате. Потърсете начини да бъдете позитивни в лицето на негативното. Изграждането на това умение ще ви бъде полезно през цялата ви кариера.

Също така, сега е моментът да бъдете смели в подхода си. Ако сте кандидатствали само за публикувани работни места, пропускате много възможности. Свържете се с други хора в кариерата, в която искате да влезете. Попитайте близки и познати, поинтересувайте се за сектора, в който има търсене на кадри.

Тази пандемия ще роди нови индустрии и нови кариерни пътеки, а вие имате възможност да бъдете един от иноваторите, който помага да се изградят нови пътища. Всъщност в момента компаниите, които помагат на хората да работят отдалечено, виждат скок в наемането. Zoom, платформата, която мнозина използват за дистанционна среща със студенти, ученици и колеги, наблюдава огромен растеж, докато хората я използват в индустрията, както и да поддържат връзка с приятели и семейство.

Затова прокарайте напред в този смел нов свят. Ние може да ви предложим бърза преквалификация, валидиране на специалността или консултация за професионално кариерно развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »