Мастър клас за работа с Изкуствен интелект в СУ „Димитър Талев“, гр. Добрич – избираме да контролираме промяната

В човешката история технологиите, които променят света, са приоритет на богати общества или такива, които са научно и технологично развити. Има малки отрязъци от времето, когато страни, които нямат голям достъп до технологиите, поради липса на средства или други ограничения, имат възможността да хванат вълната и да постигнат много преди всички останали. За България е имало такъв период още с появата на интернет. Сега имаме нов шанс за тези, които не се страхуват да хванат вълната.

На 21. 03. 2023 г. проведохме майсторски клас за използването на изкуствен интелект в образованието в СУ „Димитър Талев“ в гр. Добрич. Директорът на училището – г-жа Весела Панчева – ни покани с думите „Не искам да има ограничения пред учениците ни, що се отнася до знания – покажете им всичко, което може да им помогне.“

Има два типа училища – такива, които предизвикват промяната към по-добро и такива, които очакват историята да се промени, за да я приемат.

В момента една от технологиите, които навлизат най-много в съвременния свят е изкуствения интелект.  Ние можем да изберем своя път – дали да бъдем от първите, които използват тази технология, усъвършенстват я и дават преимущества на своите ученици, или да сме в ролята на пасивен наблюдател на това, което се случва. Когато училището избере първия вариант, то трябва да даде на учениците си най-съвременните инструменти, които съществуват в дадена област, да ги насочи, да ги ориентира и да им очертае ясни параметри как да се използва технологията в класната стая и извън нея. Това е и целта на мастър класовете по AI, които правим в училищата.

На майсторския клас в СУ "Димитър Талев" присъстваха ученици от осми до единайсети клас и техни учители. За нас беше истинско преживяване да видим не мудната публика, която очаква да премине събитието, а дейно участие – хора, които вече знаят някои неща, които задават адекватни въпроси и живо се интересуват от всичко ново, опитват се да си обяснят събития и най-важното – преосмислят позициите си до този момент. В това училище ние видяхме деца, които не целят да преминат сами през океана на знанието, а се опитват с помощта на своите учители и съученици да изградят собствен сал, с който да преплуват морето от информация и да достигнат целта си. Видяхме сплотеното общество на талевци, в което бяхме бързо приети и провокирани да погледнем Изкуствения интелект през различна призма. Училище, в което колективът на училището не се страхува да учи заедно с учениците си, е училището на бъдещето, училището на успелите деца, училището, което не се страхува да дава възможности, да се провокира и да експериментира.

Децата ще научат много и в следващите месеци – успелите ще са тези ученици, на които се дава информация и които се насочват от учители и специалисти.

AI е средство, което ни помага да се движим по-добре, но то е и възможност да погледнем в технологии, които ще са водещи в следващите години, да дадем на децата достъп до тези технологии, като подготвим методики, по които да ги използват, да създадем общности от училища, които да се обединят около идеята да се подобри образованието.

Мастър класовете ни са подготвени от педагози с дългогодишен опит в училище. Информацията, която получават децата, е много и разнообразна, дава възможности и развива креативността им, но е съобразена с методологични и етични правила и норми.

Мнозина си мислят, че ChatGPT е олицетворение на ИИ, но той е просто един от продуктите и много често втренчени в едно дърво, не виждаме гората зад него. С талевци разгледахме:

  • биографични чатботове;
  • възможност да разговарят с книги чрез AI;
  • изкуствения интелект в Bing;
  • изкуствен интелект за създаване на презентации;
  • как да задаваме правилните въпроси към AI;
  • AI в училище – как да се използва;
  • как AI може да ни изпитва и да проверява нашите знания;
  • какви умения може да натрупаме с AI.

СУ „Димитър Талев“ в гр. Добрич избраха да са от тези, които предизвикват промяната. Може би не случайно до мултифункционалния дисплей стояха и думите на Левски „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »