Насоки на МОН за изкуствен интелект в училище… и не само #DLDay 2024

Само няклоко дни преди официалното отбелязване на Деня на дигиталното обучение, МОН публикува насоките за използването му в образователната система. За трета поредна година отбелязваме DLDay под надслов Изкуствен интелект в образованието.

Много се радваме, че МОН издаде Насоките за използването на изкуствен интелект в образователната система, от които учителите могат да почерпят следните ползи:
  • обща информация за изкуствения интелект (ИИ) и различните модели на работа;
  • принципи, възможности и потенциални рискове при използването на изкуствен интелект;
  • страници, които използват ИИ за образованието;
  • примери за използване на изкуствен интелект и др.

Документът цели да подкрепи образователните институции при използването на новите технологии и към момента е най-изчерпателният документ, който е издаден.

Естествено тези насоки отразяват моментна снимка на ИИ към настоящето, но нека не забравяме, че това е технология, която се развива с огромна скорост и ако искате да се подготвите за бъдещето, не трябва да губите време, защото изкуственият интелект вече минава в следващата фаза, за която ние сме готови.

В момента ще бъдете засипани с информация за изкуствения интелект в образованието и различни фирми ще ви уверяват колко разбират, но за да разбирате от нещо, трябва да сте му посветили време и да сте го изпробвали през различни педагогически модели и начини на работа в училище, затова е от съществено значение на кого се доверявате.

Още през юни 2021 година сме регистрирали първата си тема в Информационния регистър на одобрените програми за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти, свързана с използването на изкуствен интелект в училище. И от тогава до днес не спираме да търсим най-добрите решения за използването му в образованието, както и да ги изпробваме в училище и в детската градина.

Имаме изградена методика на работа в различните образователни степени от детската градина през създаване на СТЕМ уроци, различни типове учебно съдържание, психологически модели и принципи за персонализиране на обучението и още много други до подготовка за НВО и ДЗИ.

Провели сме десетки обучения на тази тема и сме се уверили, че педагогическите специалисти са очаровани от това, което са научили.

Обученията ни са изцяло практически насочени, защото имаме какво да ви покажем и огромно количество опит, който да ви предадем.

На 02. 03. 2024 г.(събота) ще поведем обучение на тема: „Изкуствен интелект и контекстно обучение“ – присъствено, синхронно в електронна среда с присъден 1 квалификационен кредит.

Повече подробности за обучението може да видите тук:

Може да се запишете на формуляра, след което ще получите линк за достъп до обучението за посочения ден.

Всичките ни теми може да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »