Поколението Z – най-засегнато от пандемията!

Въпреки че почти няма хора, които да не са имали поне малки трудности, предизвикани от COVID-19, изследванията показват, че най-силно икономически е повлияно поколението Z. По-голямата част от хората, които в момента работят дистанционно от дома си, казват, че желаят да се върнат физически на работното си място.

Представителите на поколението Z вече доказано са по-пестеливи с парите. Те станаха свидетели на Голямата рецесия. Не са преминали през това като възрастни, били са деца, но са били достатъчно големи, за да видят как родителите им се мъчат. Сега получават нов житейски урок с необикновените събития в световен мащаб. Това ще ги накара да продължават да търсят начини за спестяване, което потенциално ще ги направи по-успешни в бъдеще. Да не забравяме, че дори в началото на 20-те години поколението Z спестява пари по-рано в живота си от предишните поколения, прави солидни инвестиции и търси добри ползи от потенциалните работодатели.

Поколението Z вече работи в много индустрии по света. Някои индустрии привличат повече работници от поколението Z - поради възрастта им, формалното образование и т.н. - но всяка индустрия ще отчете нарастване на служителите от поколението Z през следващите три години, тъй като най-старите членове на това поколение вече са на 22 години.

Докато гледат към 2021 г., членовете на поколение Z споделят опасения, че животът им може да е пострадал по-силно от COVID-19, отколкото техните предшественици, Millennials, пострадали след финансовата криза 2008/09. Отвъд непосредствената вреда за образованието и перспективите за работа е рискът от това, което икономистите наричат ​​„белези“ или дългосрочно увреждане на доходите, обучението, перспективите за кариера и дори психическото благосъстояние.

В началото на професионалния си живот Generation-Z очакваше с нетърпение да се присъедини към работната сила в разгара на силна икономика. Появи се COVID-19 - и всичко това се промени за една нощ.

Сега, тъй като икономиката показва признаци на живот, това поколение прави втори поглед върху своите предположения за света на труда. И те променят мнението си по няколко ключови въпроса.

Ново проучване на Tallo попита близо 10 000 ученици от гимназията и колежа за променящите се перспективи за работа и какво е важно за тях на първата им щатна позиция. В сравнение с миналата година младите хора са значително по-склонни да дадат приоритет на финансовата стабилност, да усъвършенстват уменията си за работа в мрежа и да обмислят да се преместят за правилната оферта.

„Gen-Z е израснал с цифрова информация под ръка и достъп до социални медии, за да разработи и изрази мнението си“, казва Кейси Уелч, главен изпълнителен директор и съосновател на Tallo. „Това повлия неимоверно на очакванията им за бъдещите работодатели.“

Поколението Z по света разказва:https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-gen-z-widerimage/scarred-by-2020-gen-z-looks-to-a-covid-free-future-idUSKBN28Y0MS?il=0

Източници:

Forbes

Jason Dorsey

Retail Dive

Как да преподаваме на дигиталните поколения Z и Алфа? – 16 ЧАСА, 1 КРЕДИТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »