Поколението Z – работа, обучение, пари

Поколението Z е на пазара на труда. Те със сигурност ще променят нещата, но не по начина, по който хората предполагат. Оказва се, че поколението прилича много повече на своите баби и дядовци, отколкото на своите родители.

Какви са нагласите на поколението Z относно работата?

Те може да са най-младото поколение на пазара на труда, но вече проявяват умения да правят собствени пари.

Изследване на The Center for Generational Kinetics установи, че 77% от Gen Z (хора на възраст от 14 до 21 години) понастоящем печелят собствени средства, като работят на свободна практика, работа на непълен работен ден или надбавка. Това е мощна констатация, защото процентът на членовете на Gen Z, които печелят и харчат пари, е приблизително същият като изследваното поколение, което е с десет години по-възрастно. Това е вълнуващо откритие, при условие, че повечето членове на поколението все още са тийнейджъри. Това, че работят от най-ранна възраст им помага да натрупат ценен опит.

Какви са уменията, които поколението Z смята, че са му необходими, за да успее?

1. Комуникация (57%)

2. Решаване на проблеми (49%)

Работодателите често казваха, че предишното поколение, Millennials, се нуждае от по-добра комуникация и умения за решаване на проблеми. Може би това съобщение е достигнало до Gen Z в точното време?

Интересно беше обаче, че умения като четене и други традиционни области на експертиза не бяха на върха в списъка на Gen Z. Това може да подсказва, че Gen Z признава, че работната сила, в която ще се състезават, изисква различни умения в допълнение към четенето или математиката - или може би просто смятат, че Siri ще направи основите вместо тях?

Поколението Z иска да е по-силно в:

1. Публично изказване (50%)

2. Комуникативни умения (45%)

Това, което се вижда, е че публичното говорене носи страх и безпокойство - дори за поколение, израснало с помощта на FaceTime и изложено на виртуална реалност като бъдеще. Очевидно е, че някои страхове или области, които трябва да бъдат подобрени, изглежда остават същите през поколенията или поне продължават с това ново поколение!

Докато Gen Z е на прицел с някои от ключовите умения, които смятат, че трябва да се състезават в икономика, основана на иновации или знания, някои от същите тези умения са тези, за които казват, че имат най-голяма нужда от помощ! Това представлява ясна област, в която работодателите, родителите и преподавателите могат да помогнат на Gen Z да стане по-уверен и успешен в работната сила чрез обучение и подготовка.

Къде учи поколението Z?

Това в никакъв случай не е само университет!

Всъщност 85% от Gen Z са гледали поне едно онлайн видео през изминалата седмица, за да научат ново умение. Макар да не знаем каква част от това гледане се извършва в YouTube, то дава картина на това колко неразделен е дигиталният свят за живота на Gen Z - дори в привидно прости неща като изучаване на ново умение - и как това може да се преведе в доверие, дори доверие в реклами.

Центровете за професионално обучение ще са предпочитан вариант за бързо и качествено достигане до информация, както и получаване на сертификат.

Милиони членове на Gen Z планират да работят по време на висшето си образование

Колежът е ключов преход за много поколения и вероятно ще продължи да бъде такъв за поколението Z. 24% от анкетираните обаче казват, че смятат сами да плащат за колеж или университет.

Какво най-много иска поколението  Z на работното място?

Почти половината от поколението Z казва, че биха били най-развълнувани да кандидатстват за работа с:

1) забавна работна среда (47%)  

2) гъвкав график на работа (44%). 

Тези два отговора изтласкаха всички останали, включително платени отпуски, възможности за повишение и обучение за работа.

Поколението Z вече мисли за пенсиониране

Колкото и да са млади в момента, те вече са наясно с термина „пенсиониране“. Тази дума винаги присъства в новините, когато Baby Boomers преминават в тази фаза от живота и сега дори родителите на Gen Z говорят за нея, докато гледат напред. 

И така, какво мисли Поколението Z за пенсионирането? Те не само мислят за това, но и мислят как ще похарчат своето!

Gen Z очаква пари от множество източници, за да финансира пенсионирането си. Повече от половината от Gen Z (52%) планират да използват лични спестявания за пенсиониране, 28% ще продължат да работят под някаква форма след пенсиониране, като работа на свободна практика, работа на непълен работен ден или работа по договор, а 26% вярват, че ще получат от правителство помощ.

Предприемат ли сега някакви действия, за да спестят за пенсиониране?

Да. 12% от Gen Z вече спестяват за пенсиониране. Това е много по-голям брой, отколкото може да се очаква, като се има предвид младостта на Gen Z в проучването, които са на възраст от 14 до 21 години. При допълнително проучване по въпроса е установено, че 35% от Gen Z планират да започнат да спестяват за пенсия, когато са на 20 години.

Нагласи на поколението Z за парите, дълга и банкирането

 Мислят ли за лични финансови концепции като дълг, финансово образование, банки и приложения за разплащане?

Gen Z и дълг: 1 на 5 казва, че трябва да се избягва на всяка цена

Gen Z вече мисли за дълга, дефиниран като пари, които се дължат или дължат при вече направена покупка, като кредитни карти, студентски заеми, ипотека на жилище и т.н. Всъщност 29% от Gen Z смятат, че личният дълг трябва да бъде резервиран за няколко избрани елемента, а 23% смятат, че личният дълг трябва да се избягва на всяка цена.

Виждаме, че махалото се отклонява от манталитета на Millennials „колежният дълг е част от живота“ към над 1 от 5 членове от поколението Z, казващи, че личният дълг трябва да се избягва на всяка цена. Това е добро развитие за поколението по отношение на бъдещата мобилност на работната сила и потенциал за спестявания.

Ще бъде интересно да видим дали Gen Z започва да изгражда кредитна история рано, или индустрията за кредитен рейтинг се адаптира към това ново поколение, което не мисли за кредита по начина, по който го правят предишните поколения.

Родителите са източникът на финансовото образование на Gen Z

Въпреки че Gen Z често може да бъде залепен за любимия си екран, гледайки YouTube, Netflix или някой друг цифров канал, те учат за финансови теми от родителите си. Всъщност проучванията сочат, че 56% от поколението Z са обсъждали спестяването на пари с родителите си през последните шест месеца, а 53% са обсъждали как да печелят пари с родителите си.

За разлика от предишните поколения родители, които не са говорили за пари или финансови теми с децата си, родителите на Gen Z са възприели съвсем различен подход. Фактът, че толкова много членове на Gen Z говорят за пари с родителите си, може да представлява истинска промяна в родителската гледна точка от Baby Boomers към Gen X. Говоренето за лични финанси е един от най-добрите начини, по които родителите могат да помогнат на децата си да вземат по-добри решения за пари и изглежда, че родителите от поколение X се вслушват в този съвет с децата си от Gen Z.

Gen Z, банки и приложения за разплащане

Банките може да са една от основните институции за наследство, която ще трябва да се адаптира, за да отговаря най-добре на Gen Z. Добрата новина е, че Gen Z показва, че те поемат отговорност за финансовото си състояние, или поне са наясно, че парите и банкирането вървят заедно.  21% от Gen Z са имали спестовна сметка преди 10-годишна възраст!  48%, почти половината от Gen Z имат приложение за пари или плащане на телефоните си в момента!

Това е огромен брой предвид тяхната относителна младост и това показва, че те мислят за пари, когато навлязат в зряла възраст. Ето една област, в която Gen Z и Millennials имат сходни нагласи, тъй като Millennials също обичат парите или приложенията за разплащане. Всъщност почти три четвърти от тях го правят.

Дали поколението Z всъщност ще посети банка?

Въпреки любовта на Gen Z към всичко мобилно, 46% от тях казват, че са били в банка през последния месец. От друга страна, това също означава, че повече от половината от всички в поколението Z (хора на възраст от 14 до 21 години) не са стъпвали в банка през последния месец.

За разлика от тях, 70% от предходното поколение са били в банка през последния месец - което показва голямо разминаване между двете поколения. Може би Z е поколението, което разбива банката, буквално!

Това различие между нагласите на Gen Z и Millennials към банките може да се дължи на различния етап от живота на всяко поколение или може би Gen Z наистина вярва, че банката е техният мобилен телефон. Това, което ще бъде най-показателно, ще бъдат банковите навици и модели на Gen Z, когато те навлязат в средата до края на 20-те години и се нуждаят от по-традиционни банкови услуги, от кредитни карти и планове за семейно банкиране до домашни и бизнес заеми.

Поколението Z всъщност ще иска да работи, да пести пари и да няма дългове! Нещо не толкова типично за техните родители. Поколението поглежда силно назад, взима пример от своите баби и дядовци, но се възползва от технологиите и мобилния начин на живот! Поколението ще търси нови професии, ще се квалифицира бързо, ще сменя професията си, ако се наложи, но въпреки това – ще търси сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »