Седмица, посветена на ученето през целия живот

Този път в рамките на седмицата, посветена на ученето през целия живот (Life Long Learning), решихме не да организираме събития и да предлагаме нови идеи, а да слушаме какво правят другите.

На 07. 11. 2023 г. се проведе виртуалното събиране на Cedefop за справяне с цифровото разделение в ЕС и извън него. Бяха обсъдени следните теми:

  • Европейското проучване на уменията и работните места: информиране за нашите общи предизвикателства в уменията
  • Насочване на Европа към цифров преход на човека
  • Дигитализация и дигитален преход: първи резултати от ESJS2 в избрани държави партньори на ETF
  • Несъответствие на уменията: какво знаем и какво трябва да знаем?
  • Да накараме цифровия преход да работи за всички

На 09. 11. 2023 г. се проведе убинар на тема: Овластяване на човешкия талант за преподаване с цифрови умения (Empowering human teaching talent with digital skills)

Този уебинар включваше две презентации от експерти по професионално образование и обучение на следните теми:

  • Изисквания за дигитални умения и несъответстващи умения за преподаватели

Проучвайки над 46 000 възрастни работници в 29 европейски държави, показаното проучване запълни важни пропуски в знанията за това как пазарите на труда и работниците реагират и се адаптират към цифровизацията и какви са взаимовръзките между технологиите, работните места, задачите, уменията и обучението.

  • Отговори на политиката на държавите-членки на ЕС за развитието на цифрови умения за учители и обучители в ПОО

Видяхмме различни национални подходи за професионално развитие и възможности за учители и обучители в ПОО (както в училищна, така и в работна среда) да придобият и по-нататък да развият своите цифрови умения. Акцентът ще бъде поставен върху цифровото приобщаване и цифровото благосъстояние на учителите, обучаващите и учащите.

Обсъдиха се и други интересни събития, разгледаха се тенденции в обучението и образованието. За нашия екип посещаването на събитията потвърди, че се движим в правилната посока и доведе до нови идеи, които сме нетърпеливи да досигнат до вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »