Разликата при видовете електронно обучение

Въпреки че повече от година обучението в електронна среда вече не е чуждо за никого, все още има неправилно разбиране за видовете електронно обучение и какво всъщност представляват те.

Съществуват различни показатели, по които могат да се диференцират видовете електронно обучение. Според някои специалисти типовете електронно обучение се идентифицират само чрез два основни типа електронно обучение: компютърно базирано електронно обучение и интернет базирано електронно обучение. Този метод за класификация може да се разгледа като по-точен, тъй като диференцира електронното обучение от онлайн обучението, като двете често се използват неправилно взаимозаменяемо. Някои форми на електронно обучение като CML и CAL не могат да бъдат проверени онлайн, но това се разглежда за видовете електронно обучение.

Съществуват следните 10 вида електронно обучение:

Компютърно управлявано обучение (CML)

В случай на компютърно управлявано обучение (CML), познато още като компютърно управлявано ръководство (CMI), компютрите се използват за управление и оценка на учебните процеси. Компютърно управлявани системи за обучение чрез информационни бази данни. Тези бази данни съдържат битова информация, която ученикът трябва да научи, заедно с редица параметри за класифициране, която позволява на системата да бъде индивидуализирана съгласно предпочитанията на всеки обучавщ се. В резултат на двупосочната комуникация между ученици и компютри може да се определи дали ученикът е постигнал целта за обучение на задоволително ниво. Ако не, тогава процесът може да се завърти, докато ученикът не постигне желаните учебни цели.

Освен това образователните институции използват компютърно управлявани учебни системи за съхраняване и извличане на информация, която помага при управлението на образованието. Това може да обозначи информация като информация за лекции, учебни материали, оценки, информация за учебната програма, информация за записване и др.

Компютърно подпомогнати инструкции (CAI)

Компютърно-асистираните инструкции (CAI) също така могат да бъдат наречени компютърно-асистирано обучение (CAL), е друг вид електронно обучение, което използва компютри заедно с традиционното обучение. Това може да означава интерактивен софтуер за студент или вид софтуер за обучение. Компютърно подпомогнати методи за обучение се осъществяват чрез използването на комбинация от мултимедия като текст, графика, звук и видео, за да се подобри обучението. Основната стойност на CAI е интерактивност - тя позволява на учениците да станат активни обучаващи се, а не пасивни, чрез използване на различни методи като тестове и други компютърно подпомогнати механизми за обучение и тестване.

В ежедневното време на обучение, както онлайн, така и традиционно, се използват различни варианти на компютърно подпомогнато обучение, за да се улесни използването на умения и знания.

Синхронно онлайн обучение

Синхронното онлайн обучение дава възможност на групи ученици да участват в учебна дейност заедно по едно и също време от всяко място в света. Синхронното онлайн обучение в реално време често включва онлайн чатове и видеоконференции, тъй като тези инструменти позволяват на участниците в обучението и инструкторите да задават и отговарят на въпроси по независим начин, като същевременно могат да комуникират с останалите участници.

Този вид ориентирано онлайн обучение става по-бързо с бързото развитие на технологиите за онлайн обучение. В момента синхронното електронно обучение се счита за изключително изгодно, поради което много често се срещат недостатъци при електронното обучение, като социална изолация и лоши взаимоотношения между преподавател и студент или ученик. Понастоящем синхронното електронно обучение е един от най-популярните и най-бързо растящите видове електронно обучение.

Асинхронно онлайн обучение

В случай на асинхронно онлайн обучение групи от ученици участват самостоятелно по различно време и на различни места един от друг, без да се осъществи комуникация в реално време. Асинхронните методи за електронно обучение често се считат за по-ориентирани към ученици, освен ако не са синхронизирани колеги, като те дават на учениците по-голяма гъвкавост.

Поради тези причини асинхронното електронно обучение често се предпочита от ученици, които нямат гъвкави графици, тъй като им позволяват да се използват самостоятелно. Можете да определите собствените си времеви рамки за обучение и от тях не трябва да участват в определени интервали от времето заедно с други ученици.

То е подходящо за по-големи и амбициозни обучаеми.

Фиксирано електронно обучение

Фиксираното електронно обучение е модерно име за нещо, с което вероятно вече сте запознати. „Фиксирано“ в този контекст означава, че съдържанието, използвано по време на учебния процес, не се променя от първоначалното си състояние и всички участващи ученици получават една и същата информация. Материалите могат да бъдат предварително използвани от учителите и не се адаптират към предпочитанията на учениците.

Този тип обучение е стандартен в традиционните класни стаи от хилядолетия, но не е идеален в средата за електронно обучение. Това е така, защото фиксираното електронно обучение не отговаря на данните в реално време. Анализът на всеки ученик се осъществява поотделно чрез данни и се извършва промяна в материалите в съответствие с тези данни, което води до добри резултати от обучението за всички ученици.

Адаптивно електронно обучение

Адаптивното електронно обучение е иновативен тип електронно обучение, което дава възможност за адаптиране и преработка на учебни материали за всеки отделен обучаем. Вземайки предвид редица параметри като например представяне на ученици, цели, способности, умения и характеристики, адаптивните инструменти за електронно обучение позволяват образованието да стане индивидуализирано и ориентирано към учениците от всяка страна.

Сега живеем във време, в което лабораторно базирани адаптивни техники за обучение може да се използват за математическо подреждане на данните на учениците. Когато се прави правилно, това може да означава нова ера за образователната наука. Въпреки че този тип електронно обучение може да бъде по-трудно да се планира и осъществи от традиционните методи за преподаване, неговата потенциална стойност и ефективност често е занижена.

Линейно електронно обучение

Когато се говори за взаимодействие човек-компютър, линейната комуникация означава, че информацията преминава от данните към получателя, без изключение. В случай на електронно обучение това се превръща в много ограничен фактор, тъй като не се осигурява двупосочна комуникация между учители и ученици. Този тип електронно обучение има място в образованието, макар че с времето става все по-актуално. Изпращането на учебни материали за студенти чрез телевизионни и радио програми с класически цени за линейно електронно обучение.

Интерактивно онлайн обучение

Интерактивното електронно обучение позволява на подателите да станат приемници и обратно, позволява да се даде двупосочен канал за комуникация между други страни. От изпратените и получените съобщения на учители и ученици могат да направят промени в своите методи за преподаване и обучение. По тази причина интерактивното електронно обучение става по-популярно от линейното, тъй като позволява на учителите и учениците да търсят нови пътища един към друг.

Индивидуално онлайн обучение

Индивидуалното обучение в този контекст се отнася до броя на учениците, които участват в постигането на целите на обучението, а не към центрирането върху материала. Този тип обучение е нормално в традиционните класни стаи от хилядолетия. Когато практикуват индивидуално обучение, учениците изучават учебни материали сами (индивидуално) и от тях се очаква да постигнат целите си за обучение сами.

Този тип обучение не е идеален за развитие на комуникативни умения и способности за работа в екип на ученици, тъй като той в голяма степен се фокусира върху ученици, които участват самостоятелно, без комуникация с други ученици. Поради тази причина е необходим по модерен подход, който да замени комуникацията на умения и способности.

Съвместно онлайн обучение

Колаборативното електронно обучение е съвременен тип метод за обучение, чрез което множество ученици учат и постигат целите си за обучение заедно като група. Учениците трябва да практикуват работата в екип, за да постигнат общите си учебни цели.

Това се прави чрез формиране на ефективни групи, когато всеки отделен ученик трябва да вземе участие. Това повишава възможностите на учениците за комуникативни умения и за работа в екип. Електронното обучение в сътрудничество разширява идеята, че знанията се развиват най-добре в група хора, където може да си взаимодействат и да се учат един от друг.

Въпреки това този тип обучение се използва често в традиционните класни стаи, независимо от онлайн курсовете, това още повече е валиден тип електронно обучение, което може да бъде много полезно, ако се прави правилно.

Източник:

https://e-student.org/

Изображения: https://unsplash.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »