Връзката между детството и творчеството

 Алберт Айнщайн е казал: „За да стимулира творчеството си, човек трябва да развие детската си склонност към игра“. Каква всъщност е връзката между детството и творчеството? Как можем да генерираме повече творческа енергия в зряла възраст?

Децата винаги са склонни да дадат много решения на един проблем. Възможно е да получите много фантастични и често смешни отговори на въпроса си, защото те са разнопосочни в мислите си и са способни да бълват идеи – свободно, щедро и без излишни критики към себе си.

Защо обаче, когато пораснем, не сме толкова свободно креативни?

Обвинявайте фронталната кора!

Фронталната кора е частта от мозъка, отговорна за когнитивните умения, включително за решаване на проблеми, език и поведение, основано на правила. С навлизането си в началото на 20-те години, челната кора става по-„рационална“, което ни позволява да вземаме по-добри ценни преценки и решения. Един страничен ефект е, че започваме да губим способността си за различно мислене, което може да бъде истински убиец на креативността.

За да се влошат нещата, възрастните са склонни да гледат на грешката като на провал, вместо на естествена и здравословна част от процеса на създаване. Въпреки че грешките могат да ви накарат да вървите напред, важно е да запомните, че объркването не е непременно знак за провал. Това е знак, че вие умеете да създавате. Гледайте всяко дете как играе и ще видите, че това е вярно. Всъщност, колкото повече си позволявате да правите грешки, толкова по-голяма е вероятността да излезете с неочаквано решение.

Да, вие сте креативни!

Добрата новина е, че креативността е вродено качество, което всеки притежава (без значение какво казва фронталната кора), така че никога не може да бъде истински загубено. Ето няколко забавни предизвикателства за стимулиране на творческия ви мозък.

  • Направете почивка за игра. През целия ден спрете, за да слушате музика, да играете с играчка или да рисувате върху лист хартия. Разтягането на мозъка ви по различни начини и мечтанието може да стимулира въображението ви. 
  •  Позволете си да объркате. Правенето на грешки може да отвори вратите за нови възможности и решения. 
  • Движете се. Редовното физическо движение може да помогне за стимулиране на вашия хипокамп , което някои изследователи смятат, че може да засили вашите въображаеми способности. 

 Искате да сте по-креативни? Тогава мислете повече като дете. Играйте, пробвайте нови неща и правете грешки. Носете нещо странно. Мечтайте и погледнете в облаците.  Децата са майстори в създаването на свои собствени правила, проучване на нови идеи и най-вече - на игра. Красотата е, че и ти можеш. Позволи си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »