Как да предадем правилните невербални знаци при комуникация?

Какво представлява невербалната комуникация?

Невербалната комуникация е общ термин за всички комуникационни сигнали, които изпращате, които може да нямат нищо общо с действителните думи, които говорим или пишем.

Мислите, че става въпрос само за езика на тялото? Не точно. Тук играят много елементи от ежедневието и различните видове невербална комуникация могат да бъдат разделени на две групи невербално поведение:

 • Вокал: Височина на гласа, сила на звука, скорост на говорене и др. 
 • Негласно: Жестове, маниери, поза, контакт с очите, мимики и др. 

Всички тези движения на тялото оказват голямо влияние върху начина, по който невербалните съобщения се приемат от другите. Мърморенето „Това е добре ...“ под носа ви с леко извиване на очите прави впечатление по-различно от това да кажете „Това е добре!“ с повдигнати вежди и палци нагоре. 👍

Невербалната комуникация казва много (без всъщност да го казва )

Разговорът за невербалните комуникационни умения не е нов. Често се повтаря статистика, че колосалните 93% от нашата комуникация са невербални сигнали - въпреки че това твърдение е критикувано като основано на недостатъчен анализ .

Комуникацията може да бъде трудна за количествено определяне, но не може да се отрече, че невербалните сигнали имат голяма тежест (дори ако не могат да бъдат заковани с конкретна цифра). Ето защо: 

 • Невербалната комуникация увеличава разбирането. Невербалните сигнали засилват значението на това, което казвате. Това е голяма част от причината, поради която имейлите и другите писмени съобщения се тълкуват погрешно толкова често - липсва им невербален контекст. Едно проучване установи, че получателите на имейл с две думи (като „добра работа“) го интерпретират като саркастичен 60% от случаите, дори когато това не е било намерението на автора. Накратко, невербалните сигнали са важни за повишаване на яснотата и намаляване на кръстосаните жици. 
 • Невербалната комуникация поддържа разговорите да текат. Разговорите имат естествен обмен. Няма официален наръчник за това как се развиват тези обмени - по-скоро невербалната комуникация ги кара да се движат. Когато някой наведе вежди, наведе се напред и устата им е леко отворена, предполагате, че се готвят да зададат въпрос. „Ние също така сигнализираме, че нашият ред е към своя край, като спрем жестовете на ръцете и прехвърлим зрителния си контакт към човека, който смятаме, че ще говори по-нататък“, обяснява изследователски документ от Университета в Минесота . Вашите невербални знаци помагат на разговорите да протичат без постоянни прекъсвания и стъпки.
 • Невербалната комуникация е надеждна. Неизречените ви подсказки могат да кажат много за това, което мислите - преди дори една дума да напусне устните ви. Толкова много от невербалната комуникация често е автоматична, неволна и разкрива много за вашите емоционални реакции . Това прави тези сигнали надеждни, особено когато са съчетани с вербална комуникация.

Излишно е да казвам, че невербалните сигнали не трябва да бъдат последваща мисъл или да се разглеждат като допълнение към ефективната комуникация - те сами по себе си са важна част от пъзела.

man using tablet computer

Важно е да се отбележи, че културните норми оказват голямо влияние върху невербалната комуникация и как тя се възприема. Докато американците се усмихват на непознати, за да бъдат учтиви, същото изражение изглежда подозрително в Русия. Това е един пример от много, но имайте предвид, че невербалната комуникация не винаги е толкова „универсална“, колкото смятаме, че е. 

Как можете да се уверите, че вашите неизказани сигнали не предават или саботират съобщението ви? А какво става, когато работите дистанционно?  Всички правила за невербалната комуникация излизат ли през екрана?

Не точно. Ето няколко начина, по които можете да преодолеете този важен аспект на комуникацията - независимо дали вие и вашият екип работите рамо до рамо или от домовете си. 

1. Откажете се от разсейките си. 

Ефективната комуникация не се изразява само в това – да разбирате собствената си гледна точка. Слушането на другите хора е също толкова важно (ако не и по-важно). И все пак, много от нас стават жертва на разсейване - и това е сигурен начин да разочароваме нашите партньори в разговора. Очите ни се изместват, съзнанието ни се лута и невербалните ни реплики показват на членовете на нашия екип, че не сме напълно потопени в дискусията.

Да бъдеш ефективен комуникатор изисква и да си добър слушател, а невербалната комуникация е един от най-големите показатели за това колко внимателен си.

Общуване лице в лице:

 • Избягвайте да работите или да правите нещо, което не е свързано с настоящата среща,  за да можете да присъствате изцяло в разговора.
 • Поддържайте зрителен контакт с човека, който говори.

Общуване от разстояние:

 • Устоявайте на изкушението да прегледате социалните медии или да отговорите на имейли по време на видео среща.
 • Включете телефона си на безшумен режим, така че постоянните звукове да не пречат на вашите разговори и да отклоняват погледа ви. 

2. Поддържайте контакт с очите. 

Вече накратко засегнахме зрителния контакт, но си струва да повторим как липсата на контакт с очите влияе върху вашата собствена невербална комуникация. Колко зрителен контакт осъществявате е ключов компонент на ефективната комуникация и активното слушане , тъй като показва, че сте напълно присъстващи в разговор. 

Предпочитанията ни за контакт с очите започват рано. Доказано е, че бебетата предпочитат да гледат лица, които гледат директно назад. В зряла възраст изследванията показват , че е по-вероятно да запомним някого, с когото сме осъществили директен очен контакт. 

Когато записвате видео съобщение, увеличете размера на балончето на камерата си, така че да е по-лесно да виждате очите си (плюс всичките ви невербални сигнали) Повишете производствената стойност на вашето съобщение, като изчистите фона си и използвате подходящо осветление. Това са незначителни подробности, които ви помагат да заемете централно място. 

man in brown jacket sitting at a table looking at laptop

Общуване лице в лице:

 • Не позволявайте на очите ви да се лутат и осъществявайте зрителен контакт с човека, с когото говорите.
 • Внимавайте да не заключвате очите (което може да бъде малко отблъскващо). Три секунди зрителен контакт преди кратко поглеждане встрани се смята за идеалният. 

Общуване от разстояние: 

 • Погледнете камерата си, за да симулирате личен контакт с очите, вместо да гледате надолу, да наблюдавате собственото си отражение или, най-лошото от всичко, да превъртате през други прозорци на браузъра. 

3. Внимавайте с израженията и жестовете на лицето си. 

Може би сте го виждали и преди - финото търкаляне на очите, когато член на екипа прави предложение, или почти незабележимото поклащане на главата, когато някой очевидно не е съгласен. 

Харесва ви или не, носите емоциите и намеренията си по цялото си лице. Квалифицираните комуникатори трябва да управляват израженията на лицето си , трептенето и други физически представяния на своите емоции, за да предадат ясно послание.

Общуване лице в лице:

 • Използвайте положителни изрази и жестове (усмивки, повдигнати вежди, кимане, палци нагоре и т.н.), за да демонстрирате ангажираност и разбиране.
 • Колкото и странно да звучи, упражнявайте неутралния си израз на лицето, за да потвърдите, че не изпраща нежелани съобщения. Погледнете се в огледалото или поискайте обратна връзка от доверен колега, ако трябва.
 • Внимавайте да не се прозявате! Дори когато са неволни, те могат да внушат незаинтересованост. 

Общуване от разстояние: 

 • Повечето изражения на лицето и жестове - от усмивка до палец нагоре - се превеждат във видео разговори и видео съобщения, така че не се страхувайте да ги използвате.
 • Седнете на малко разстояние от камерата си, така че вашите жестове да се виждат.
 • Когато изразите могат да бъдат трудни за виждане или възприемане, емотиконите са чудесен вариант за предаване на емоции и надеждност. 
жена в сива риза с дълъг ръкав, седнала на кафяв и черен диван

4. Обръщайте голямо внимание на стойката на тялото си. 

Начинът, по който се носим, ​​казва много за нашите настроения, мисли и намерения (да не говорим за това какво впечатление правим при първи впечатления), което означава, че позата е друго нещо, което трябва да знаете, когато общувате. 

Когато се свлечете на стола и кръстосате ръце, е по-вероятно да бъдете възприети като откъснати, незаинтересовани и предаващи отбранителни сигнали.  За разлика от това, когато седите изправени, отпуснете ръцете си и дори се наведете леко напред, вие се представяте като много по-внимателни и осъзнаващи своето лично пространство.

Общуване лице в лице:

 • Седнете изправени на стола си, вместо да се навеждате или да се облягате назад и да вдигате крака.
 • Разгънете ръцете си или разкопчайте ръцете си и изберете по-отворена позиция на тялото. 

Общуване от разстояние: 

 • Изкушението да осъществите това видеообаждане от вашия диван е реално, но по-добре си намерете място, където можете да седнете изправени, като краката ви са на земята. 
 • Поставете ръцете си на бюрото пред вас (с изключение на жестове), вместо да кръстосвате ръце или да подпирате брадичката си в ръката си, което може да означава, че ви е скучно.  

Кажете (и покажете) какво имате предвид

Формите на невербална комуникация и вербална комуникация са важни, но нито един не може сам да поеме тежестта на ефективните взаимодействия. Когато работят заедно, успешната комуникация наистина се оформя.

И все пак твърде често не помним собствените си невербални сигнали. Не успяваме да разпознаем как тези привидно фини и често неволни сигнали - от израженията на лицето и жестовете ни до тона на гласа и позата ни - могат да предизвикат объркване или да не съответстват на значението зад нашите думи.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »