Хевтагогията – развиване на умения за учене през целия живот

Какво е хевтагогия?

Терминът „хевтагогия“ е използван за пръв път от Стюарт Хейс и Крис Кениън през 2000 г. в тяхната работа „ От Андрагогия до Хевтагогия “. Авторите го определят като „изследване на самоопределеното обучение“. Тази концепция се появи като отговор на огромни промени в нашия живот през последните няколко десетилетия. Първо, количеството информация, която хората трябва да обработват в днешно време, непрекъснато се увеличава. Второ, тъй като трябва да се адаптираме към нови работни места, да придобием нови умения и да се научим да бъдем гъвкави към промените, се появява идеята за учене през целия живот. Това е не само изучаване на някои факти и цифри, но и изучаване на житейските умения. В резултат на това хората трябва да са готови да поемат отговорност за собственото си обучение, да определят от какво имат най-голяма нужда и да изберат най-подходящите начини и източници на информация. Hase и Kenyon казват, че „ хевтагогията гледа към бъдещето, в което знанието как да се учим ще бъде основно умение, като се имат предвид темповете на иновации и променящата се структура на общностите и работните места “.

Основни принципи

Хевтагогията се основава на няколко принципа, някои от които не са нови. Сред тях например има идеи за самостоятелно учене, гъвкавост и способност. 

Гъвкавостта може да се приложи както за учители, така и за учащи. Тъй като учителят е фасилитатор, а не инструктор по хевтагогия, те трябва да бъдат гъвкави и да гледат отвъд предмета и любимите си теории. В крайна сметка всичко е свързано с обучаемия сега. Учителят все още може да предоставя и препоръчва ресурси, но обучаемият е този, който договаря материалите и задачите за оценка. Тези задачи и материали вероятно ще се основават на това, което представлява интерес и е от значение за учащите. Това е свързано със самостоятелно насочено обучение, при което учениците поемат инициатива и отговорност. Това обаче не е толкова ново нещо в някои класни стаи. Нашите ученици могат да отговорят на въпроси във форма за анализ на нуждите и да изберат темите, за които им е приятно да говорят или биха искали да научат повече.

Друга важна роля за учителя е развиването на способността на обучаемите. Способните хора знаят как да учат, креативни са, могат да прилагат знанията си в нови ситуации и могат да работят добре с другите. 

Умения за преподаване

Изглежда, че хевтагогията има много общо с така наречените глобални умения или житейски умения, които напоследък са приоритет. Казват, че овладявайки ги, човек вероятно ще има успех в образованието, кариерата и живота си като цяло. Някои умения, които се считат за важни в хевтагогиката, са:

  •  Проучване. По време на изследването учениците получават свободата и възможността да изследват различни пътеки и източници на знания. Те са добре дошли да използват мрежата и всички възможни източници, които са полезни или привлекателни за тях - от комични уебсайтове до медицински изследвания.
  •  Създаване. Друг важен елемент на хевтагогията е даване на свободата на учещия да твори. Когато използват езика, за да направят нещо, това се чувства изключително полезно и бележи нов личен етап. Публикации в блогове, рецензии, рисунки, влогове - изборът е техен.
  • Сътрудничество. Да можеш да работиш в екип е важно умение за 21-ви век. Когато учащите си сътрудничат, те се учат да поемат отговорност, да преговарят за постигане на резултат и да спазват срокове. 
  • Свързване. Връзките са критичен аспект на хевтагогията. Чрез връзки могат да се създадат много нови възможности по отношение на обучението. Когато практикуваме работа в мрежа, кратки разговори или просто общуване с хора по целия свят чрез социалните медии, това определено ни прави по-способни.  
  • Споделяне. След като учениците започнат да се свързват, те започват да споделят. Като споделят информация помежду си, те практикуват преподаване от връстници и стават способни да се учат от знанията и опита на другия. 
  • Отразяване. Ако целта на обучаемия е самостоятелно обучение, той трябва да бъде достатъчно отразяващ, за да оцени напредъка си и да избере най-ефективните материали и стратегии. 

Като цяло хевтагогията може да не е по същество нова, но отбелязва голяма промяна към автономията на обучаемия и самостоятелното обучение. Той се фокусира върху развиването на умения за учене през целия живот чрез активни и активни учебни процеси. Учител, запознат с хевтагогията, може да улесни развитието на способни обучаеми, които вероятно ще бъдат готови за всички предизвикателства, било то кариера или образование.

One thought on “Хевтагогията – развиване на умения за учене през целия живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »