Образователни тенденции за учителите – как и къде ще работи учителят на бъдещето?

В бъдеще човечеството ще се конкурира с изкуствения интелект . Учителите не са изключение. Дистанционното обучение даде ясно да се разбере, че не е необходимо да ходите на училище, за да учите. Обучението лице в лице обаче ще насърчи социализацията и комуникацията. И най-голямото предизвикателство за образованието в бъдещето ще бъде да мотивираме децата да учат с желание и продуктивно.

Образователната професия е много консервативна и не се очакват драстични промени в тази област през следващите години. Учителите са и ще останат незаменими. Самият модел на преподаване се трансформира : учителят на бъдещето е този, който учи да учи и мотивира децата. Учителят може да е силно специализиран, но ще научи децата на основни компетенции. За да направи това, той трябва да бъде дълбоко осъзнат и инициативен, да мисли критично, да е изпреварил времето и да има емоционални компетенции на най-високо ниво. Той трябва да познава поколенията, да може да отговори на въпроса: Как да преподаваме на дигиталните поколения Z и Алфа?

На Запад най-голямо търсене имат факултети, които преподават широк спектър от дисциплини - математика, философия, логика, рисуване, медитация, изкуството на общуването. Факултетът, който дава повече дисциплини, е по-популярен сред абитуриентите. За съжаление българските университети все още са силно специализирани. Но те също ще трябва да се адаптират към новото поколение тийнейджъри, които категорично ще откажат да изучават един и същ предмет в продължение на 5-10 години и ще се опитат да се озоват в няколко области наведнъж. Между другото, тази тенденция напомня на образователните реалности от Средновековието: тогава учениците паралелно изучавали граматика, диалектика, реторика, астрономия и музика. Оказва се, че трябва да се „върнем в Средновековието“, за да позволим на децата още в самото начало да научат много, но малко по малко.

Образованието ще бъде уловено от ИТ-технологии и още 4 супертенда

ИТ сферата отваря нови възможности за образование

 Инструментите за образование с използването на ИТ  ще се използват все по-често в образованието : онлайн курсове, симулатори, светове на онлайн игрите. Това отваря нови възможности: учениците не само придобиват необходимите знания, но и развиват способността да работят с информация, - казват експертите от Profatlas .  Децата също ще се научат да навлизат в продуктивното състояние на съзнанието, което ще им позволи да се концентрират по-добре и да решават сложни творчески и аналитични проблеми. Например състоянието на потока, когато човек е изцяло въвлечен в творческия процес и не изпитва безпокойство от възможен успех или провал.

macbook pro показва група от хора

Индивидуализацията очаква образованието

Колкото по-далеч, толкова по-индивидуално ще стане образованието. Необходимостта от адаптиране към общия график и желанията на групата ще изчезнат - учебният процес ще бъде лесно адаптиран към исканията на конкретен ученик и неговите индивидуални характеристики. Можете да изберете формата на обучението и неговото темпо, да се съсредоточите върху много тясна тема или, обратно, да преминете през необичайна интердисциплинарна програма. Например Масачузетският технологичен институт предлага на своите студенти курс по „Храна и власт през двадесети век на кръстопътя на социологията, политиката и антропологията“, а в Бъркли студентите могат да научат основите на философията от карикатурния сериал на Семейство Симпсън . Учителят ще е трябва да умее да създава електронни учебни шаблони, да борави с електронна документация и с голям набор от материали за дистанционно обучение.

Ролята на дистанционните училища и университети ще бъде консолидирана

Разстоянието също вече не играе роля - курсовете на много престижни университети вече могат да се слушат онлайн от всяка точка на света. В бъдеще училищата и университетите от разстояние ще се превърнат в еднаква алтернатива на традиционното редовно обучение, а „електронните наставници“ ще бъдат включени в учебния процес и ще помогнат на учениците да овладеят програмата. Все по-често ще се използват игрови форми на обучение, тъй като играта позволява по-ефективно изучаване на избрания предмет. Използването на телефона като средство за преподаване е следващата стъпка за учителя.

person holding white Android smartphone in white shirt

Реалните проекти и стартъпи ще изместят търсенето в продължение на много години изучаване на теорията

Учениците и студентите от бъдещето вече няма да могат да си позволят да изучават теоретични дисциплини в продължение на пет години и след това за известно време да усвоят професията за сметка на работодателя. Следователно образованието ще стане по-съществено и ориентирано към практиката. Това означава, че акцентът се измества от теорията към реалните проекти на учащите, включително техните стартиращи компании. Освен това се разработват форми, в които студентът може да учи и работи едновременно. Никой от новите поколения няма да чака 5 години да завърши, за да започне своята реализация. Това време отмина.

Учене с дълъг живот: обучение през целия живот

И накрая, образованието престава да бъде етап в началото на независимия живот и се превръща в непрекъснат процес през целия живот. Понятието „професия“ остарява - заменя се с гъвкав набор от умения и компетенции, необходими за решаването на определени задачи. Този набор може да бъде допълнен с нови умения и да „преосмисли“ друга професия от тях.

ТОП-12 възможности за преподаватели в бъдеще

 • Създаване на образователни траектории
 • Акомпанимент на ученик с образователна траектория
 • Разработване на онлайн курсове
 • Разработване и поддръжка на онлайн образователни платформи
 • Организация на работата по проекти
 • Разработване на игрово-практически инструменти и техники
 • Провеждане на игрови образователни действия
 • Развитие на виртуални светове за учене
 • Развитие на метакомпетентности: работа в екип, системно мислене, постно производство
 • Развитие на когнитивните способности: памет, скорост на четене, концентрация
 • Изучаване на продуктивни състояния на съзнанието
 • Разработване на програми за обучение и преквалификация на възрастни

Образователните ни консултанти работят в бъдещето, за да удовлетворят нуждите на настоящето, мотивирани от силните страни на миналото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »