Педагогиката срещу андрагогията

Обучението за възрастни – андрагогията – е огромна област от образователните изследвания и вероятно една от най-сложните. Възрастните учат различно и имат различни стратегии в обучението. Теория и принципи за обучение на възрастни обясняват в подробности тези стратегии и хвърлят повече светлина върху това как възрастните усъвършенстват знанието.

Говоренето за обучението за възрастни ни отвежда към концепцията на андрагогиката. Малкълм Ноулс, американски практикуващ и теоретик на образованието за възрастни, определя андрагогиката като „изкуството и науката да помагаме на възрастните да учат“. Ноулс определя шестте принципа на обучението за възрастни като:

  • Възрастните са вътрешно мотивирани и самонасочени
  • Възрастните носят житейски опит и знания в обучението
  • Възрастните са ориентирани към целите
  • Възрастните са ориентирани към приложимост
  • Възрастните са практични
  • Възрастните учащи обичат да бъдат уважавани

Том Уитби в своята статия „Педагогиката срещу андрагогията“ спори, че използва същите принципи за обучение на възрастни като тези, които се използват при обучението на деца. Горещо препоръчваме тази статия на тези от вас, които се интересуват да научат повече за Andragogy. А тук споделяме с вас интересна таблица, създадена от floridatechnet.org, която показва разликите между педагогика и андрагогия.

One thought on “Педагогиката срещу андрагогията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »