Какво е валеология?

La vale - така хората се поздравяват в древен Рим, което означава „да бъдеш здрав”. Валеологията е наука за здравословния начин на живот. Този термин е предложен от И. И. Брехман още през 80-те години. Оттогава тази научна насока се използва в съвременната образователна и медицинска практика и изследва състоянието, потенциала и резервите на физическото и психическото здраве. Валеологията включва специфични методи, инструменти, технологии, които подпомагат укрепването и поддържането на човешкото здраве в продължение на много години.

Обект на изследване на валеологията

Основната тема на изучаването на валеологията е индивидуалното човешко здраве като качество на живот. Тази наука има за цел да възстанови, укрепи и подобри здравето, както и да създаде такива основни умения като активен начин на живот, правилна почивка, рационална физическа активност, балансирано хранене, чистота и хигиена. Също така е важно да се развият правилните отношения между мъж и жена, човек и лекар.

Валеологията в детската градина

Има такова нещо като педагогическа валеология. Нейните основни категории са валеологично образование, обучение, образование и култура. Валеологията в градината учи децата да се грижат правилно за собственото си здраве, развива рационално отношение към храненето, внушава правилните навици за грижа за тялото и така нататък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »