Как да задържим вниманието на учениците по време на онлайн урок: съвети от невропсихолог

Преминаването към дистанционно обучение се отдалечава от традиционната система в класната стая и отваря нови възможности за учителите. В същото време онлайн преподаването създава много трудности за учителите. Един от важните въпроси е как да задържим вниманието на децата по време на дистанционно обучение и какво да правим, ако детето често се разсейва?

Ето няколко съвета от невропсихолог за това как да фокусирате вниманието на учениците по време на видеоурок и да увеличите мотивацията им.

1. Научете децата да използват инструменти за дистанционно обучение

Ако децата не разбират как работи платформата за обучение или приложението , което сте избрали, те често ще бъдат разсеяни от технически проблеми: намиране на правилния бутон, включване на микрофона. След това ще им бъде трудно да се върнат към съдържанието на урока.

Кажете на учениците си предварително как да работят с избраната от вас платформа и да използват приложенията. Ако е възможно, отделете отделен урок за това - децата ще се упражняват спокойно и няма да се притеснявате за съдържанието.

2. Премахнете разсейващите елементи

Уверете се, че учениците не са разсеяни от нещо. Добре е да преподавате на бял, плътен или размазан фон, така че децата да не се опитват да виждат детайлите зад гърба ви. Някои платформи имат специална функция, от която имате възможност да изберете фон, който децата да виждат зад вас.

Помолете родителите да организират работното място на детето, така че да няма излишни предмети на бюрото. Установете правило - по време на онлайн класовете всички социални мрежи, съобщения и раздели на браузъра, които не са свързани с ученето, да бъдат затворени.

3. Коментирайте действията си

Говорете всичките си действия, които учениците не могат да видят. Например: „Сега превключвам слайдовете“, „Изчакайте малко, решавам аудио проблеми“, „Не можах да включа споделянето на екрана, сега ще се опитам да разбера.“ Това ще помогне да се запази вниманието на децата.

4. Разкажете какво ще се случи в урока

Обявете темата на урока. Кажете ни какви учебни цели искате да постигнете, колко дълго ще продължи сесията и какви ще бъдат заданията. Например: „Ще разказвам нова тема в продължение на 10 минути, след това ще гледаме видео, след това ще направите малка задача в тетрадките си и накрая ще решим онлайн задача заедно с автоматична проверка.“ По този начин помагате да формирате очаквания за сесията на урока.

5. Обратната връзка

Обобщавайте по-често междинната информация. Обсъдете резултатите от групата, подчертайте успехите на конкретни ученици. В края на всеки урок обобщавайте какво сте планирали да постигнете.

Обратната връзка с урока помага да се запазят фокусът и мотивацията, а дефинирането структурира работата. Това е особено важно по време на дистанционно обучение. С помощта на обратната връзка вие компенсирате липсата на такъв фактор във външната организация на образователния процес като обаждания и промени.

6. Привличайте неволно внимание

Неволното внимание на учениците може да бъде привлечено, например, с помощта на контрасти. Използвайте езика на тялото, направете речта си по-емоционална и променете темпото и силата на речта си.

7. Направете уроците си разнообразни

Преходът към дистанционно обучение изисква предварителна подготовка, но сега е налице голямо количество висококачествено образователно съдържание. Включете в урока илюстрации, кратки видеоклипове, образователни куестове и онлайн дидактически игри. Редувайте работата с монитора и изпълнението на задачи на хартия. Смяната на дейности помага да се запази вниманието на децата. Но в същото време не забравяйте да структурирате дейността, да обясните към какво е насочена конкретната задача и защо гледате видеоклиповете.

8. Запишете урока

Ако е възможно, запишете урока, така че да е достъпен за ученици, които не са могли да се свържат онлайн. Това е чудесен начин да добавите личен щрих към дистанционното обучение - децата могат да гледат неразбрани моменти или да преминат през урок със своето собствено темпо.

9. Помогнете на учениците да организират времето си

Добре дефинираният график за всеки ден е основният асистент за управление на времето и концентрацията. Обсъдете важността на личния график с родителите и ги помолете да помогнат на децата да създадат списък със задачи за деня.

Поддържайте обичайната си "училищна" рутина и ежедневие. Създайте график на уроците и го изпратете на всички ученици. 10-15 минути преди началото на урока, напомнете на децата да се свържат с платформата и да се настроят за работа.

Ежедневният списък със задължения трябва да включва физическа активност и времето, което децата прекарват сами.

10. Правете гимнастика

Ако учениците прекарват повече от 20-30 минути пред компютъра, правете с тях кратки упражнения за очите или малки дихателни упражнения, двигателна загрявка. За да накарате децата да превключват и да си почиват, задавайте прости въпроси, например: „Какво виждате извън прозореца?“, „Какви звуци чувате сега?“ "Какво си спомняте най-много от вчерашния урок?"

11. Дозирайте поставените задачи

Не всички деца могат да планират за себе си колко задачи да изпълняват всеки ден, за да ги предадат за една седмица. Самият брой задачи е плашещ и дори най-организираните деца могат да се откажат.

Рисковите групи за дистанционно обучение са, първо, деца с лошо развити регулаторни функции, неспокойни и импулсивни, и, второ, ученици с ниска учебна мотивация. Особено важно е за такива деца да се включва интересно съдържание в урока и да се променят дейностите. Дайте на учениците си внимание и похвала за дори малки постижения.

Основното:

1. Организирайте учебния процес - поставете цели, график и срокове.

2. Използвайте различни формати на работа и методи за представяне на учебния материал.

3. Установете обратна връзка от учениците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »