Как да помогнем на децата да учат онлайн?

Времето, в което живеем, и непредвидените ситуации налагат обучението да се провежда дистанционно. Ако сте нови в онлайн обучението и срещате трудности със своите ученици, има редица съвети и трикове, които можете да използвате, за да успеете да помогнете на децата да се справят с новите предизвикателства. Важно е децата да развият добри навици за обучение, да си създадат план и да се придържат към него, за да се извлекат максимални ползи от този процес.

СЪВЕТИ КЪМ УЧЕНИЦИТЕ

Изграждане на добри навици

  1. Създайте си дневен график. Ученето по едно и също време всеки ден създава навик, който ви помага да се съсредоточите. Освен това, поставянето на начални и крайни точки може да направи изучаването да изглежда по-малко обезсърчително. Разбийте всеки предмет и задание на малки парченца и съставете график за изпълнение на всяка от тези по-малки задачи.
  2. Използвайте конкретно място за учене. Отделете зона в дома си, определена за курсова работа. Това ви улеснява да насочите вниманието си към изучаването и да избегнете разсейването. Освен това, използването на едно и също пространство всеки ден позволява на хората, с които споделяте пространство, да знаят веднага, когато учите. Това трябва да е място, през което не преминават непрекъснато други членове на семейството. Уверете се, че ви е удобно, за да останете там дълго време, но не толкова удобно, че да заспите. Добре е да се съобразите и с доброто осветление.
  3. Уверете се, че вашата интернет връзка е надеждна. Това е от съществено значение за достъп до всички необходими документи, графици на курсове и друга информация в целия клас.
  4. Избягвайте сайтове, които нямат нищо общо с учебния процес. Не се поддавайте на изкушението да посетите социалните медии, да проверите имейла и да кликнете върху нещо интересно, за да ви отвлече от ученето. Поставете граници за себе си. Използвайте таймер, за да проследявате времето, прекарано в интернет пространството по лични причини, и се ограничете до пет минути. Хубаво е да си правите почивки, но не забравяйте да следите колко време отделяте за тях.

Ако имате нужда от малко допълнителна помощ с вашите методи за разсейване, има редица уебсайтове и приложения, които могат да ви помогнат. AntiSocial е приложение, което ви помага да ограничите времето в социалните медии и други разсейващи сайтове. StayFocused е интернет базиран блокер на Chrome, който премахва вашия уеб достъп по време на предварително зададено време.

Също така е важно да се оттегляте всеки толкова често. Точно там влизат приложения като Time Out. Това приложение напомня, че си правите почивка през определени интервали, така че да не стоите на компютъра прекалено дълго.

За повече информация прочетете тази статия:

Възползвайте се максимално от ресурсите

Прегледайте учебната програма, урока или зададения материал. Преценете как зададените задачи се вписват в цялата програма на обучение. Това е особено полезно, ако се чувствате разочаровани или се борите с конкретни трудности. Учителите уведомяват, ако има промени или ако се иска нещо конкретно, но не е зле да си създадете навици да проверявате на определеното място за нови съобщения.

Научете се да боравите добре със системата, в която се обучавате. Разберете как точно ще бъде използвана дадената платформа за вашето обучение, къде какво да търсите и съответно къде да връщате обратна връзка. Много от платформите имат и лесни начини за създаване на файлове, търсене на информация и така нататък – това ще ви спести време.

Използвайте онлайн ресурси. Няма нищо лошо в това да потърсите информация допълнително, която да ви помогне в подготовката – напротив! Подберете си референтни сайтове, чиято информация е надеждна (консултирайте се с преподавателя си), и ги запазете в отметките на браузера си, за да ги използвате бързо и удобно.

За да е сигурна една информация, тя трябва да е потвърдена от няколко източника. Ако търсите статистика за проект и я откриете на много уебсайтове, вероятно ресурсът, който използвате е точен. Блоговете са пример за обикновено неточни или базирани на мнението уебсайтове, но ако блогът е част от професионална организация или е написан от експерт в тази област, те могат да бъдат надеждни ресурси. Избягвайте сайтове, които продават продукт. Дори информацията от тези онлайн ресурси да изглежда достоверна, вероятно е изкривена в подкрепа на продажбата на продукт. Проверете датата на всички ресурси. Ако сайтът е бил точен преди десет години, но не е актуализиран оттогава, вероятно вече не е надежден източник на информация.

Общувайте с преподавателите си. Едно от многото предимства на онлайн обучението е почти незабавен достъп до учители и други ученици. Повечето онлайн курсове и обучения включват приложение за чат, дискусионен форум и имейл комуникация с преподавателите и другите ученици. Възползвайте се от тази лекота на комуникация и не се колебайте да задавате въпроси. Естествено трябва да се съобразите с почивното време на преподавателя си – това, че обучението е онлайн, не означава, че той трябва да е на разположение 24 часа.

Не притеснявайте преподавателите си за лесно достъпна информация или дребни неща, които може да намерите и сами. Първо проверете, потърсете, поровете се и тогава питайте.

Ако имате някакъв личен проблем, който не ви позволява на сто процента да сте активен по дадено време, веднага споделете с преподавателя си, за да се намерят решения на проблема. Не чакайте да изостанете с материала и тогава да търсите решения.

Участвайте в онлайн дискусиите с преподавателя. Не мислете, че това е нещо маловажно и може да го наваксате сами. И така да е – този тип участие ви дава друга перспектива – дори само да слушате какви отговори дават другите, ще ви помогне да прецените вие къде сте.

Ако се чувствате допълнително уверени в материала по даден учебен предмет, можете дори да започнете свой собствен блог. Защо не?

Участвайте в уебинари. Гледайте ги, но и задавайте въпроси, записвайте си и ги използвайте ефективно във ваша полза.

Разпечатайте документи. Ако се притеснявате, че ще загубите информация или ще изучавате по-добре с физически документ, не се колебайте да разпечатате онлайн ресурси. Някои ученици просто учат по-добре, когато имат възможност да държат документ, маркират и подчертават текст и по друг начин взаимодействат с ресурса. За тези видове обучаеми печатането на физическо копие може да бъде полезно.

Работното място е важно

Учи ефективно

Създайте персонализиран контур на курса. Вашият учител ще ви направи преглед на курса на обучение, който може да бъде под формата на учебна програма или списък на целите на обучението. Въпреки това, отделянето на време да създадете свой собствен план може да ви помогне да разберете по-добре основните понятия, както и да включите в графика си конкретните цели при усвояването на дадения учебен предмет или материал.

Когато учите онлайн, може да се наложи да го направите от различни места или да има някакви семейни празници, които ще ви ангажират. Предвидете това и преценете колко време ще ви е нужно, за да свършите работата си, ако трябва по-рано.

Водете записки. Независимо дали използвате вашия компютър, таблет или тетрадка, воденето на бележки е чудесен начин да разберете по-добре и да запомните по-лесно каквото изучавате. Ако си правите бележки на компютър или таблет, те ще бъдат лесни за търсене по-късно, когато търсите конкретна информация. Ако предпочитате да пишете бележки на хартия, отделете време, за да ги организирате, така че да можете бързо да намерите необходимата информация.

Прочети внимателно. Независимо дали учите неща, които са зададени за целия клас, или изучавате статии и ресурси, отделете време за внимателно четене, оценка и разбиране. Целта трябва да бъде да прочетете документа само един път и да имате основно разбиране на основните понятия след това четене.

Маркирайте, подчертайте или направете бележки. Това ви позволява бързо да намерите информацията, която е най-важна. Можете да направите това на вашия компютър или таблет, като използвате повечето приложения за електронни книги, ако нямате физически копия на материалите.

Перефразирайте големите идеи със собствени думи. Представете си, че обяснявате основната идея на всеки раздел на някого, който не изучава същия предмет като вас, и предоставяте кратко и ясно обобщение на информацията.

Тествайте се. В края на всяка глава или раздел отделете няколко момента, за да проверите дали сте усвоили материала или не. Самопроверката е важен момент от обучението.

Планирай напред. Ако ще бъдете заети в определеното за изпълнението на някаква задача време, научете се да завършвате работата си предварително. Освобождавайте си време, когато е възможно. Не оставяйте всичко за последния момент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »