Модераторът в дистанционното обучение – пръв помощник на учителя

В онлайн общностите модераторите обикновено са потребители, които са показали изключителна способност да правят неща, които влияят положително на средата за онлайн обучение. Те са избрани, защото могат лесно да разграничават точното и полезното от безполезното съдържание, могат да вземат решения относно неефективното съдържание и могат да помогнат на потребителите да бъдат полезна част от онлайн средата. Модераторите също така помагат да се организира общонстта, която следят, и да я контролират от гледна точка на безопасността.  

В учебния процес модератор може да бъде както преподавателят, така и ученик от класа. По-добрият вариант е това да е ученик, на когото може да се гласува доверие, който е добър както в учебния процес, така и в използването на технологиите и най-важното – иска да бъде модератор. Подобна позиция трябва да е по желание, защото в противен случай тя няма да бъде извършвана както трябва. Изберете човек, който е харесван в класа и на когото останалите имат доверие.

Модераторът ще ви е от огромна полза при организирането на онлайн обучението. Вие като преподавател имате достатъчно много работа, за да се нагърбите и с това, а такъв човек ще помогне за комфортната среда на работа и ще ви спести огромни главоболия.

Освен това за самия модератор тази позиция ще е безкрайно полезен опит, търсен в много фирми в различни области. Вие по този начин създавате среда, в която учениците ви всъщност са на практика. В много големи компании присъствието на модераторът е задължително. Това е търсена позиция в различни професионални сфери. Защо да не започне от училище?

Модератор в дистанционното обучение

Какво прави модераторът?

В онлайн платформата, в която сте избрали да се провежда обучението, модераторът има следните задължения:

 • контролира дискусиите –  изтрива коментарите, които нарушават правилата,  предупреждава потребителите за нарушения;
 • проверява информацията, която потребителите публикуват;
 • поддържа ред в чата или мястото за дискусия,  така че да не стават лични, да не се отдалечават от темата, да не дублират теми и да ги отварят в подходящи секции;
 • изтрива снимки, видеоклипове, аудио записи с неподходящо съдържание;
 • одобрява или отхвърля предложения за допълнителни ресурси от съучениците си;
 • изтрива създадени от участниците теми (или сигнализира за тях), които не са адекватни на изискванията в учебния процес.

Ставам модератор

 1. Трябва да има ясно очертани указания за работата на модератора – какво ще се изисква от него, да се обсъдят основните въпроси и да се поставят параметри на правомощията му.
 2. Модераторът трябва да е активен – той се превръща в жизненоважна и полезна част от общността. Има минимално време, в което задължително трябва да е на линия онлайн и да следи работата. Това не е трудно, когато става въпрос за онлайн обучение, тъй като самият модератор е част от този учебен процес, т. е. това, което се изисква от другите, се изисква и от него самия.
 3. Вашият модератор е човек, който умее да спазва правила и да помага.
 4. Добрите комуникационни умения са задължителни.

Съвет: Когато изберете модератор, задължително запознайте класа с неговата функция и с правата, които му се дават. Ако имате повече деца, които желаят да изпълняват тази работа (което е твърде вероятно), може да действате на ротационен принцип – все пак не е нужно през цялото време един човек да е на тази длъжност.

Да бъдеш модератор

Модераторът:

 • не унижава и не смущава участниците в обучението. Отнася се към другите така, както той би искал да се отнесат към него. Дори когато трябва да се забрани или изтрие публикация, трябва да си преценяват собствените действия, а не да съдят тези на потребителите в платформата;
 • трябва да се опитва да подкрепя гледната точка на всички и да създаде среда без лична преценка;
 •  да не се държи така сякаш е по-добър от останалите - всеки играе важна част в средата за учене;
 • да премисля добре, преди да предприеме каквото и да е действие. Винаги трябва да съумее да обоснове постъпките си;
 • да умее да признава грешките си. Ясно е – всеки греши;
 • да не толерира действията на по-близки негови приятели. Правилата са еднакви за всички!
 • да не обсъжда грешките на другите публично, за това нещо има лични съобщения.

Позицията модератор в онлайн обучението все още не съществува, но ние ви предлагаме начин, по който да улесните работата си значително. Със сигурност ще работи, защото присъствието на подобни хора в бизнеса вече многократно доказва ползите – проблемите са в пъти по-малко или въобще ги няма. А всеки един от вас вече е бил под някаква форма в подобни неприятни ситуации като пренатоварен с излишна информация чат, нецензурни изрази, неправилно качена информация  и т. н.

Ще се радваме да споделите опит и заедно да намерим рационални решения, които както да улеснят работата ви, така и да спомогнат за по-лесното протичане на дистанционното обучение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »