Професионална педагогика

Професионалната педагогика обхваща науката, изкуството и занаята на преподаването и обучението в професионалното образование. Всъщност професионалната педагогика е сборът от многото решения, които професионалните учители вземат, докато преподават, приспособявайки своите подходи, за да отговорят на нуждите на обучаваните и да съответстват на контекста, в който се намират.

След като я разберем по-добре, професионалната педагогика ни позволява да разработим модели и инструменти, които могат да помогнат на учителите по-ефективно да съответстват на методите на преподаване и обучение с нуждите на своите ученици и с контекста, в който работят.

По принцип описание или теоретична основа не могат да бъдат разработени за професионалната педагогика, ако не сме готови да зададем и да отговорим на някои основни въпроси относно професионалното образование.

Пет основни стъпки в развитието на професионалната педагогика

  • Изяснете целта на професионалното образование.
  • Запознайте се подробно с естеството на вашия предмет.
  • Уточнете обхвата на желаните резултати.
  • Подберете методите на обучение, които могат да осигурят най-доброто съчетание.
  • Имайте предвид всички контекстуални фактори: естеството на обучаемите; уменията на учителя и настройките за учене.

Трябва обаче да направим уточнение на думата „предмет“. Научаването как да се изгради носеща стена е различно от подстригването на косата, създаването на уебсайт или грижата за някого с деменция. Помощта на хората да се научат как да правят тези много различни неща изисква много различни подходи към професионалната педагогика. По същия начин, ефективните професионални учители изготвят дълъг списък от методи на преподаване и обучение, избирайки тези, които е възможно да работят най-добре във дадена ситуация. Те се адаптират към нуждите на обучаващите се и към контекста, в който се осъществява обучението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »