Рубрика: Изкуствен интелект по света и у нас. Какво се случва в САЩ, Китай и Руската федерация?
Целта на тази рубрика е да ви покажем поредица от статии за различни държави и как те се подготвят за внедряването на изкуствения интелект.

Ще започнем със страните, които предизвикат най-много полемики – САЩ, Китай и Руската федерация и ще продължим с Европейския съюз, съседните на България страни и начина, по който се развива изкуствения интелект (ИИ) в тях. Естествено ще ви запознаем и с развитието на ИИ в България.

ИИ е една от най-перспективните и вълнуващи области на науката и технологията, която има огромен потенциал за промяна на света. Много университети по света разработват планове и програми за внедряване на ИИ в обучението, за да подготвят студентите за бъдещите предизвикателства и възможности.

САЩ

В САЩ, Американската комисия за национална сигурност по изкуствен интелект, ръководена от бившия изпълнителен директор на Google Ерик Шмит, предупреди в доклад през март 2023 година, че САЩ може да загубят инициативата в областта на ИИ в полза на Китай. Комисията препоръча увеличаване на финансирането за изследвания и развитие на ИИ, подобряване на образованието и обучението в областта на ИИ и създаване на етични и правни стандарти за употребата на ИИ.

САЩ е една от водещите страни в развитието и прилагането на ИИ в образованието са изправени пред предизвикателствата да подготвят студентите за бъдещето, повлияно от ИИ. Някои от мерките, които САЩ предприемат в тази насока, са:

  • Увеличаване на финансирането за изследвания и развитие на ИИ, с цел да се поддържа конкурентоспособността на САЩ в тази област. Президентът Джо Байдън предложи увеличаване на бюджета за националната наука и технология с 9% за финансовата 2024 година, като част от това увеличение ще бъде отделено за ИИ.
  • Подобряване на образованието и обучението в областта на ИИ с цел да се осигури достъп до качествено образование за всички студенти, и да се развият уменията, необходими за работа в един свят, повлиян от ИИ. Някои примери за инициативи в тази посока са AI4K12, която разработва национални стандарти за обучение по ИИ за ученици от 5 до 18 години, и AI Education Project, която предоставя безплатни уроци и ресурси за преподаване на ИИ в средните училища.
  • Създаване на етични и правни стандарти за употребата на ИИ, с цел да се защитят правата и интересите на гражданите, и да се предотвратят злоупотреби и дискриминация с ИИ. Някои примери за действия в тази насока са издаването на принципи за доверен ИИ от Американската комисия за национална сигурност по изкуствен интелект и създаването на Националния съвет за ИИ от Конгреса на САЩ.

Китай

В Китай правителството постави цел да стане световен лидер в областта на ИИ до 2030 година, и да използва ИИ за подобряване на икономиката, обществото и военната сила. Китай изпревари САЩ в изследванията за ИИ през 2020 година, като публикува повече и по-висококачествени академични статии за ИИ.

Някои от мерките, които Китай предприема в тази насока, са:

  • Изграждане на повече центрове за данни в цялата страна, за да улесни достъпа на бизнеса до изчислителна мощност. Китай има за цел общата изчислителна мощност на страната да достигне 300 EFLOPS до 2025 година. EFLOPS, равно на един квинтилион операции с плаваща запетая в секунда.
  • Подобряване на скоростта и ефективността на изчислителната мрежа. Планът гласи, че скоростите на предаване между критични изчислителни съоръжения не трябва да позволяват латентност от повече от 5 милисекунди.
  • Разработване на виртуални студенти, базирани на ИИ, които могат да учат и да създават изкуство. Пример за AI образование в Китай е Squirrel AI.
  • Определяне на националната стратегия за ИИ за образование като част от технологическото развитие по плана за ИИ до 2030 година. Китай се стреми да развие интелигентни класни стаи, които използват софтуер за разпознаване на лица, анализ на поведението и оценяване на учениците.

Руска федерация

Всички, завършили висше образование в Руската федерация, ще бъдат запознати с ИИ до 2030 г.

Руският вицепремиер Дмитрий Чернишенко обяви плановете на правителството да интегрира обучението по изкуствен интелект във всички висши учебни заведения в страната до 2030 г. Като част от тази инициатива всички завършили университет ще се явят на изпит по ИИ.

Водещите руски университети вече са разработили повече от 100 програми, включително 19 бакалавърски и 85 магистърски курса, посветени на ИИ. Тези програми ще обхванат ключови сектори на икономиката, като медицина, селско стопанство и индустрия, осигурявайки обучение на повече от 15 хиляди специалисти през следващите години.

Вицепремиерът подчерта, че ИИ ще стане неразделна част от работата на 85% от заетите в икономиката, а над 500 държавни компании ще включат ИИ в своите стратегии за дигитална трансформация. Това обещава значителен принос за развитието на технологиите и икономиката на страната.

„Изобилието от подобни новини през последните месеци ни дава надежда, че това не е просто тенденция, а дългосрочно стратегическо решение. Въпреки че смятаме, че студентите вече използват невронни мрежи с всички сили дори и без никаква университетска програма, допълнителното висококачествено образование в областта определено ще бъде само от полза. Възможно е също така до 2030 г. самото обучение вече да бъде изградено на базата на AI."

ВАЖНО!

Обучението на учителите на изкуствен интелект (ИИ) е важен аспект от развитието на ИИ в образованието. В различните страни се прилагат различни подходи и стратегии за подготовка на учителите да използват и преподават ИИ:

  • В САЩ Американската асоциация за изкуствен интелект (AAAI) и Националната научна фондация (NSF) подкрепят проекта AI4K12, който има за цел да разработи национални стандарти за обучение по ИИ за ученици от 5 до 18 години. Проектът също така предоставя ресурси и обучения за учителите, които искат да включат ИИ в своите уроци.
  • В Китай правителството и частният сектор сътрудничат за развитие на ИИ в образованието, като предоставят финансиране, технологии и платформи за обучение на учителите на ИИ. Например, компанията Squirrel AI, която предлага персонализирано обучение по ИИ, създаде Института за изследвания и развитие на ИИ в образованието, който организира курсове, семинари и конференции за учителите.
  • В Руската федерация Министерството на образованието и науката планира да създаде национална система за обучение на учителите на ИИ, която да включва онлайн курсове, семинари, летни школи и конкурси, обучения. Целта е да се повиши компетентността на учителите в областта на ИИ, да се стимулира интереса на учениците към ИИ, и да се подобри качеството на образованието по ИИ.

Не забравяйте! Подготовката започва от училище!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »