Създаване на електронни учебни шаблони от нулата

Всеки преподавател знае, че шаблоните за електронно обучение ускоряват процеса на проектиране на електронното обучение, като същевременно намаляват разходите и ресурсите за подготовката на всеки урок.

Как да създадете шаблон за електронно обучение за многократна употреба от нулата

Има определени фактори, които трябва да се вземат предвид при проектирането на добри шаблони за електронно обучение. Шаблоните за електронно обучение предлагат различни предимства. Например фактът, че те се използват многократно, елиминира повечето излишни стъпки от процеса на проектиране на урока. От друга страна, простото използване на шаблон за електронно обучение не гарантира ангажиращ и смислен обмен с онлайн обучаеми. Вашият урок за електронно обучение трябва да бъде информативен и подходящ, за да остави траен ефект у обучаемия. 

Как лесно и бързо да създадете своя библиотека от шаблони за електронно преподаване!

 Изберете надежден, универсален инструмент за създаване на електронно обучение

Има много инструменти, но изборът на този, който отговаря на вашите нужди и бюджет за електронно обучение, може да бъде малко труден. Изберете инструмент за създаване на електронни шаблони, който има голямо разнообразие от теми и библиотеки. Това ще увеличи максимално ресурсите и ще предотврати допълнителни разходи за софтуер. Някои инструменти предлагат дори предварително изградени шаблони. Можете да използвате тези проекти, за да започнете, или като идея да проектирате такъв от нулата. За най-добри резултати, изберете инструмент за отзивчив дизайн, който е многоплатформен. Това позволява на всеки член на вашата аудитория да получи същите предимства от вашия курс за електронно обучение.

 Внимателно проектирайте оформлението на курса за електронно обучение

Оформлението е основната структура на всеки шаблон за електронно обучение. Това е рамката, върху която изграждате своя урок за електронно обучение. Трябва да сте наясно с концепцията за главни слайдове, които служат като основни градивни елементи. Главният слайд ви позволява да използвате отново и отново оформление на урока за електронно обучение за различни теми. Затова инвестирането на време в тази стъпка е от решаващо значение. Фокусирайте се върху елементи като граници, размер на текста, цветове и интеграция на лого. Не добавяйте елементи, които ще променяте въз основа на вашата конкретна целева аудитория от време на време. Имайте предвид, че целта е да се създаде шаблон  за многократна употреба, който може лесно да се персонализира.

Включете основните елементи на курса за електронно обучение

Няма значение колко различни теми планирате да покриете с уроците си за електронно обучение. Основната структура остава горе-долу същата. Курсът за електронно обучение обикновено се състои от  няколко задължителни части като приветствие, инструкции, учебни цели, дейности, оценка, резюме, следващи стъпки. На всяка една трябва да се обърне внимание и да се фиксира в шаблона за обучение. Веднъж направени, те ще ви вършат работа винаги занапред.

Добавете заместители и напомняния

След като приключите с изработването на поредица от шаблони  за електронно обучение,  които обхващат всички гореспоменати теми, тогава сте готови да преминете към финалната стъпка. Тоест, добавете заместители и бележки за вашите колеги. Това ще гарантира, че ще имате достатъчно място за добавяне на съдържание към вашия шаблон за електронно обучение, когато възникне необходимост. Друга важна характеристика, която трябва да използвате, е напомнянията. Напомнянията са полезен инструмент, който гарантира, че всичко върви по план, дори ако пропуснете нещо за първи път.

Тествайте навигацията

Сега е време да изпробвате как вашият шаблон улеснява навигацията за електронно обучение и да се уверите, че всичко работи, както сте го замислили. Също така е разумно да включите бутони и икони в този момент. Можете също така да се обърнете за помощ към колега, който да прегледа шаблона за електронно обучение и да предложи обратна връзка. Свежите очи могат да разкрият проблеми и липсващи компоненти, които сте пропуснали. 

Искате ли да научите повече за шаблоните за електронно обучение? Как да ги направите стъпка по стъпка? На какво по-подробно да обърнете внимание? Как да направите библиотека със свои шаблони или да споделяте с колеги?

Предлагаме ви онлайн курс на обучение – „Създаване на електронни учебни шаблони“ – 16 часа, 1 кредит

Обученията могат да се проведат и чрез

Проект BG05M2OP001-2.010-0001 „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“

https://teachers.mon.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »