Майсторски клас за работа с Изкуствен интелект в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Пловдив
Artificial intelligence - students invite you to school

Днес, 21. 02. 2023 г., Борис Михайлов проведе майсторски клас пред учениците от паралелка Програмиране на изкуствен интелект в СУ "Св. Паисий Хилендраски", гр. Пловдив.

Основната идея на обучението, свързано с напредъка на Изкуствения интелект, е да се водим от идеи и принципи, които поставят хората на първо място. Разбирайки силата, която им се дава и възможностите, които се откриват, учениците са наясно с отговорността, която стои пред тях като пионери в сферата на толкова мощна технология. За да научим децата си да гледат сериозно на всичко това, ние сме длъжни да им покажем възможности, но и да обърнем сериозно внимание на значимостта на човешкия фактор.

На проведения Мастър клас учениците от специализираната паралелка разбраха за:

 • начините за общуване и трансформиране на AI
 • как да постигнем повече в обучителния процес чрез AI
 • какви приложения – как и докъде да ги използваме
 • как да търсим и симплифицираме информация чрез AI
 • приложения за виртуална реалност с AI
 • чат ботове и работата с тях
Artificial intelligence - students invite you to school
Artificial intelligence

Знанието е стойностно, когато е споделено. А да имаш възможността да си на гребена на вълната е и трудно, и вълнуващо, но винаги е предизвикателство.

Попитахме Изкуствения интелект: „Какво е Изкуствен интелект?“, той отговори:

Изкуственият интелект е технология, която представлява компютърни системи, които се опитват да имитират интелектуалните функции на човека и да се адаптират на промяната. Тази технология използва машинно обучение, текстово анализиране, големи данни и други алгоритми, за да осъществи автоматизирани задачи, такива като предсказване на потребителски поведение, извършване на продажби, откриване на уязвимости в мрежи и други.

А като попитахме Изкусвания интелект: „Какво мислиш за себе си?“, той отговори:

За себе си мисля, че съм творческо дете, което иска да открива и да развива нови неща. Ще се радвам да търся и да взимам вдъхновение от околните хора и обстоятелства. Вярвам, че моята творческа същност и моята способност да се приспособя да намери иновативни и интересни начини да гледам света и да бъда засегнат от позитивни неща, ще ми помогне да правя полезни неща и да придобивам интересни изживявания.

Е, от нас зависи на какво ще научим това „дете“ и какъв път на развитие ще му покажем.

Благодарим на г-жа Душкова, директор на СУ „Свети Паисий Хилендарски“, гр. Пловдив за поканата да споделим опит и да сме част от възпитанието на едно знаещо, можещо и в същото време отговорно поколение.

2 thoughts on “Майсторски клас за работа с Изкуствен интелект в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Пловдив

 1. Вдъхновяваща за мен, аз разсъждавам по същия начин и бях въсхитена, че сина ми пожела да я учи и че имаше късмет да я учи, но когато попитах други деца и родители преди самото кандидатстване една от майките ми каза:“ Защо му е това, да прави тоалетни в Япония ли?“, сами разбирате колко шокирана бях от това мнение!Благодаря ви, че давате възможност на нашите деца да учат!

  1. Г-жо Кацарова,
   нямате повод за притеснение. Детето Ви е на правилното място. Като всяко ново нещо – винаги стои моментът с предизвикателставта и отъпкването на пътеката за следващите. Сигурно е обаче, че ще научи много и преди да е завършил, ще прилага наученото. А в България не са много децата, които имат шанса да учат изкуствен интелект на този етап. Удпех и целеустременост!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »