МАРКЕТИНГЪТ И ПОКОЛЕНИЕТО Z

Маркетингът за поколение Z е напълно различен в много отношения от маркетинга за предишните поколения. Определено вече е предизвикателство и изисква много упорита работа.

Ако обаче сте готови да вложите работата, за да разберете новите си клиенти, те ще ви възнаградят, че сте отделили време да ги опознаете.

1. Пригответе се да срещнете значителната покупателната способност на поколение Z.

Освен, че ще имат финансовата възможност да плащат, те са и значителна част от населението на света. Фирмите ще трябва да са гъвкави в представянето на своите бизнес продукти.

2. Ще трябва да откажете традиционните маркетингови методи за поколението Z.

Кажете сбогом на платените актьори във вашите реклами. Поколението Z  искат да видят истински, свързани хора в маркетинговите кампании. Хората във вашите реклами трябва да споделят същите борби или да имат същите убеждения като вашата аудитория от поколение Z.

Те също така очакват продукти и услуги ви да им осигурят стойност и да отговорят на техните нужди. Ако се опитате да продадете нещо на поколението Z в името на продажбата – това просто няма да се случи.  

3. Създайте бързо, ефективно съдържание за пускане на пазара за поколението Z.

Тук нещата стават сложни. Измислили сте добър подход за разказване на истории, за да продавате на клиентите си, но можете ли да го направите за осем секунди или по-малко? За поколението Z средният период на внимание е точно това –  осем секунди. 

Това е трудно, но няма нужда да се притеснявате. Добрата новина е, че ако имате акаунт в Instagram или Snapchat (или дори Facebook!), Можете да започнете да правите бързи реклами с ефимерно съдържание.  Сторитата в Инстаграм, Снапчат или Фейсбук ви позволяват да споделяте съдържание, независимо дали става въпрос за видео или изображение, което се появява за няколко секунди и остава в профила ви до 24 часа.

Ако можете да практикувате създаването на видео или фото реклами, които продължават осем секунди или по-малко и, което е по-важно, да говорите с аудиторията си от Generation Z, ще стане по-лесно да се ангажирате с тях. 

4. Използвайте всяка платформа за социални медии по различен начин.

За разлика от Millennials, поколението Z е имало бърз и лесен достъп до интернет и социалните медии през по-голямата част от живота си. Поради това те разчитат на социалните медии по ред причини толкова много, че проверяват акаунтите си поне на час. Независимо дали използва Facebook за получаване на информация, или Instagram, едно е сигурно: не можете да рекламирате Generation Z по един и същ начин на всички платформи. 

Например, тъй като поколението Z използва Instagram, за да демонстрира своя стремеж към себе си, вие ще искате да създадете съдържание, което да говори за техните стремежи и нищо повече. Същото важи и за Facebook - ще искате да публикувате само информативно съдържание. 

5. Бъдете бизнес, на който те могат да се оправят. 

Спомнете си колко популярни бяха обувките TOMS с Millennials? В случай, че не сте запознати, компанията е предоставила чифт обувки на нуждаещите се за всеки чифт обувки, закупени от тях.

Милениалите обичаха TOMS, защото обувките им не само бяха популярни, но и отстояваха страхонта кауза.  

С Generation Z не е много по-различно. Всъщност 60 процента от поколението Z искат да променят положително света чрез работата си, така че имат афинитет към пазаруването на марки, които могат да направят същото.

Gen Z са тези, които ще имат влияние върху социалните мрежи

Социалното влияние се отнася до използването на микроблогове в сайтове като Instagram и YouTube за предлагане на пазара и популяризиране на всичко - от вярвания и събития до потребителски стоки. (Помислете за рецензии за детски играчки, видеоклипове за фитнес и уроци за грим в платформи като YouTube.) Онлайн влиятелите често са автентични, подходящи и печеливши. Gen Zers са готови да поемат това пространство и да се превърнат в следващите социални влиятели. За да останат на върха на своите кампании, маркетолозите трябва да развият дългогодишни взаимоотношения с влиятелни лица, които споделят общи ценности.

Те са движени от стойностното и са социалните съвестни граждани

Gen Z имат силно изявени ценности и категорични социални и политически мнения. Те са склонни да се интересуват от въпроси, вариращи от правата на човека до неприкосновеността на личния живот онлайн и имат нарастващо недоверие към големите корпорации. Проучване на Gen Zers, проведено от MNI Tarught Media, демонстрира акцента, който това поколение поставя върху социалната отчетност:

Шестдесет и осем процента от анкетираните съобщават, че за тях е важно да дадат своя принос, за да направят света по-добър

Петдесет и шест процента от анкетираните посочват, че се смятат за социално съзнателни.

Повече от 50 процента заявяват, че социалната репутация на марката влияе върху това кои търговци на дребно получават своя бизнес.

Да не забравяме обаче, че всичко започва, първо, от възпитанието и обучението в детската градина и след това – в училище. За да са добре разбрани и обучението да премине възможно най-гладко – образователната система трябва да е поне наясно кой стои отсреща й.

Екипът на ЦПО към КРЕАТИВНОСТ ЕООД представя на вниманието ви специално обучение, посветено на единствените две изцяло дигитални поколения – Z и Алфа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »