Поколението Алфа се задава със страшна сила! Не сме готови!

Поколението Алфа е на път. Децата от новата кохорта поколения вече са в детската градина!

Най-големият от тях може да е само на 11, но ако мислите, че можете да ги  оставите да растат свободно, без да им обръщате внимание, защото знаете всичко, скоро ще изпаднете в шок.

Данните за това поколение все още са малко, но и това, което има на лице силно интригува маркетинговите специалисти. Ясно е обаче, че Алфите са обсебени от AI, гласови асистенти, социални медии и преносими устройства, чрез което бързо се превръщат в проницателен политически, социален и екологичен ум. През 2028 година те ще са в университета, но дотогава трябва да се справим с тях в училище, да отговорим на високите им очаквания и да влезем в техния свят. Дигиталната детска градина и началното училище в момента са първите, които се сблъскват с  това предизвикателство.

Терминът Generation Alpha е измислен от австралийския социолог Марк Маккриндъл и обхваща кохортата на децата, родени между 2010 и 2025 година.

Най-общо казано, Alphas са внуците на поколение X (родени 1965–79), децата на поколение Y (родени 1980–94) и по-малките братя и сестри от поколение Z (1995–2009).

Тъй като на Маккриндъл му липсват букви, за да назове наследниците на генерацията Z, той приема традиционното метеорологично назоваване на ураганите; при което се използва гръцката азбука при изчерпване на латинската.

Това е първото поколение, родено изцяло през 21 век, така че неслучайно името извиква образи на нова епоха. Освен това, като се има предвид технологичната увереност, с която Alphas изглежда са родени, предизвикателството е пълно.

От 2010 г. насам излизат около 2,8 милиона Gen Alpha на седмица. До края на първата четвърт на 21 век малко над два милиарда души ще бъдат определени като „Алфа“. До 2025 г. ще има над два милиарда Gen Alpha

Най-големият от поколението може да е на 11, но поколение Алфа вече е полудяло по отношение на възприетото бездействие от по-възрастните поколения, що се отнася до горещите теми на днешния ден - околната среда, социалната справедливост и расизма.

Широко проучване на Beano Studios  установява, че 59% от кохортата Alpha смятат, че решаването на извънредната ситуация в областта на климата е основният приоритет след Covid, но че 82% не вярват на правителството да го направи.

Алфите просто не поемат отговорността за поправянето на неправдите от възрастните. Вместо това те ще използват социалните си мрежи, за да агитират статуквото, да се образоват и да организират протести.
Проучването разкрива, че децата участват в близо пет милиона малки прояви на неподчинение на седмица, включително негодуват срещу расистки коментари, направени от възрастни. Четиридесет и осем процента от интервюираните деца заявиха, че смятат, че са се справили по-добре, като заемат позиция срещу расизма от своите родители, учители и политици.

Въпреки чувството, че трябва да се подчиняват на остарели нагласи в училище, 75% от поколение Алфа съобщиха, че се чувстват близки до семействата си, редовно слушат съветите на родителите си и, казаха 62%, желаят да могат да прекарват повече време заедно.

Джо Нелис, професор по глобална икономика в Cranfield School of Management , казва, че Gen Alphas са родени от цифровите технологии, сякаш това е петият елемент на природата. Поглеждайки към техните университетски и не само години, той смята, че Alphas „... ще бъде най-богатото, най-интензивно образованото и най-динамичното поколение, което човешкото общество е виждало някога“.

Дори сега Gen Alphas живеят, учат се и комуникират помежду си почти изцяло чрез плъзгане, превъртане и разговори с екраните на своите смартфони и таблети у дома и все по-свързаните класни стаи и интерактивни дисплеи в училище. Ето защо някои са се позовавали на алфите като „поколението стъкло“. 

Днешните първични деца на Gen Alpha вече са широко насочени от търговците като технически специалисти, които ритат пясък в очите на своите братя и сестри от Gen Z.

Учебниците, все още познати на генерал Z, казват маркетолозите, все по-бързо се приближават до сигурната си смърт в алфа училищата. Сега акцентът е върху обучението с пръсти, уроците по кодиране, AI и машинното обучение. И тъй като вече са имали една година комбинирано обучение, налагано от пандемия - където са си сътрудничили и общували със своите връстници и учители - те са имали още повече време да станат експерти в областта на технологиите.

Активиращият хардуер за повечето деца е платен от техните родители и зависи от техните пакети с данни, но въпреки това джинът е излязъл от бутилката и смесването онлайн с лице в лице несъмнено ще бъде очакване, а не криза.

Забравете и за масивните лекции. Alphas ще искат комбинация от персонализирани уроци, онлайн модули и технически съвместни проекти за сътрудничество.

Поколението Alpha вече е очевидно по-технологично разбираемо от всяко предишно поколение. Предвижда се също така да бъдат по-предприемачески и прагматични настроени, създавайки свои собствени ниши за заетост.

Имайки това предвид, университетските преподаватели и създателите на курсовете за обучение трябва да се консултират със своите колеги - и децата - в детските градини и началните училища сега, за да знаят какво да очакват от техните алтернативни кохорти. Университетите все още са твърде традиционни, твърде остарели по своите начини по отношение към учебната програма; те просто не са подготвени за това колко различна ще бъде кохортата Gen Alpha. Много от тях ще дойдат от семейства с ниски доходи и ще представляват първия член на семейството си, който ще отиде в университета. Университетите трябва да знаят, че Gen Alphas се обучават - от детска възраст, в училище и у дома - за да бъдат устойчиви в бъдеще.

Опазването на околната среда

Видяхме, че поколението Alpha вече разглежда климатичния активизъм като втора природа.

Генерацията Z излезе на улицата, Alphas са следващата вълна от екологични революционери, които могат да цитират дословно малките зелени книги на Грета.

Когато решат да инвестират заемите си през 2028 г., е много вероятно да се повлияят от архива на институцията за устойчивост на околната среда

Там, където те решат да инвестират заемите си през 2028 г. - годината, в която първата вълна от кохортата навършва 18 години - е много вероятно да бъдат повлияни от  устойчивостта на околната среда.

Революция в образованието

Generation Alpha ще очаква значителен процент от учебната програма да бъде онлайн.

Университетите трябва да станат свои собствени телевизионни оператори, предлагащи специфични за курса канали, с пускане в експлоатация и производствен процес, за да се съобразят с огромното количество съдържание, което ще се изисква.

Не трябва да изискват огромни инвестиции.  Университетите не трябва да възлагат производство на съдържание на външни изпълнители. По-важното е, че имат продуцентски екипи, които принадлежат към поколението, за което създават съдържание. 

Под влиянието на инфлуенсърите

Онлайн влиянието е ключово за формирането на вкусовете и предпочитанията на Alphas.

Скорошно допитване на Вундерман Томпсън от Alpha kids установи, че над половината от анкетираните са заявили, че искат да купят нещо, ако любимата им звезда в YouTube или Instagram го използва, носи или консумира.

„Влиянието на съдържанието в социалните медии става все по-силно с напредването на възрастта на децата“, установява докладът, „като 13–16-годишните са три пъти по-склонни (32%) да кажат, че публикациите в социалните медии влияят върху решенията им за покупка, отколкото 6– 9-годишни (9%) и два пъти по-вероятно от 10-12-годишни (15%)."

Социалните медии също са самоподдържаща се машина, като децата се маркират помежду си в социалните платформи, така че те от своя страна могат да бъдат повлияни. „Четиридесет и един процента от децата маркират приятелите си в Instagram, ако видят нещо, което могат да си купят.“

За Gen Alphas университетите са просто друга форма на лайфстайл марка.

Сега може да е моментът да започнете да търсите таланти на настоящи студенти и амбициозни възпитаници в очите на обществото, за да стартирате инфлуенсъри в социалните мрежи. Това ще е пътят някой да ви чуе и да избере вас!

Предлагаме ви курс на обучение: Как да преподаваме на дигиталните поколения Z и Алфа?

2 thoughts on “Поколението Алфа се задава със страшна сила! Не сме готови!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »