Принципът на Парето – път към успешното дистанционно обучение

В края на 19 век италианският икономист и социолог Вилфредо Парето, формулира едно правило, което остава в социологията под името „Закон на Парето“ или „Правилото 80 – 20“.

Правилото гласи следното:

Във всяко общество, 20% от хората произвеждат 80% от ползите и печалбите. На другия край на кривата, 20% от хората създават 80% от проблемите и загубите.

Това е глобалната гледна точка на Закона на Парето. Може да се интерпретира и в по-малки мащаби, като му се придаде следното значение: „във всяко едно начинание, 20% от вкараните ресурси в проект допринасят за 80% от изходния резултат.“

Законът на Парето е напълно приложим и при работата в образованието и в частност в дистанционното обучение. Тук нямаме предвид това – кой колко или каква работа върши, а как я върши. Не е нужно да се засипвате с материали и приложения, достатъчно е да изберете 20% от предлаганите, но те да вършат работата за 80%.

Когато избирате начина, по който да провеждате дистанционно обучение, винаги трябва да се водите от принципа, че всичко, което се прави в електронна среда, трябва да може да се приложи в реална. Позовете се на Закона на Парето и изградете своята лична учебна среда (PLE), така ще сте по-ефективни с по-малко усилия.

Първоначалната идея се родила, когато в своята зеленчукова градина Парето установил, че около 20% от граховите шушулки раждат 80% от граховите зърна. Впоследствие, анализирайки разпределението на богатството в Италия, той установил подобно съотношение – 80% от земята е собственост на 20% от населението.

Най-важното е сами за себе си да определите приоритети си и да се фокусирате върху най-важните неща, защото точно това са онези ценни 20%, които определят всичко останало.

Не забравяйте, че всяка крива има две страни. Ако от едната стои правилото, че 20% усилия създават 80% от резултатите, от другата страна е точно обратното – 20% от усилията предизвикват 80% от проблемите, така че внимавайте върху какво ще се фокусирате.

Организирането на работата в дистанционна среда е предизвикателство за всеки учител, независимо, че вече има представа как се случват нещата,. Тези 20% са непрекъснато усъвършенстване и подобряване на възможностите на работа, както и намаляване на ангажиментите, защото технологиите се променят не с месеци, а с дни.

Правилото 80-20 в основната си идея гласи, че повечето неща в живота не се разпределят равномерно. Най-важното е да се вземат определени решения за разпределяне на времето, ресурсите и усилията, за да се получат максимални резултати и възвращаемост.

Първа стъпка: направете списък с всички свои главни цели, дейности, проекти и отговорности и определете кои от тях са вашите топ 20% на дейностите, които водят, или биха могли да доведат, до 80% от резултатите?

Стъпка втора: опитайте да създадете PLE

Стъпка трета: ако не се получи или срещнете трудности, обадете ни се!

Бъдете креативни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »