Прояви на тормоз и насилие в училище

Доклад на УНИЦЕФ разглежда случаи на словесно и физическо посегателство в училищата по света.
150 милиона тийнейджъри на възраст между 13 и 15 години споделят, че са били тормозени през последния месец или са били във физическа борба през последната година. Освен това половината от всички деца живеят в страни, които допускат някои форми на телесно наказание в училище, излагайки 720 милиона деца на риск от насилие от своите учители.

За твърде много деца, според доклада, училищата са опасни зони, където те могат да бъдат удряни, плеснати, тормозени, сексуално нападнати, физически наказани, унижавани или осмивани от съученици и учители.

Склонността към оказване на тормоз не е природно заложена у детето. Множество фактори оказват влияние както върху емоционалното развитие на човека, така и върху социалното му поведение. Тормозът е начин да се реагира на дадена ситуация и да се изрази вътрешното аз.

Конкретните възможни причини за оказване на тормоз в училище могат да бъдат:

  • демонстрация на сила;
  • изпъкване, изграждане на име;
  • завист;
  • бягство от собствени проблеми;
  • преживяване на тормоз.

Учителят ежедневно се сблъсква с подобни проблеми. За да притежава уменията да реагира адекватно на различни ситуации, е необходимо да познава основни практики, които да му помогнат в и без това сложната и отговорна професия.

Център за професионално обучение "Креативност" предлага обучение на тема: "Педагогически подходи и ефективни училищни политики за превенция на проявите на тормоз и насилие в училище". Курсът на обучение се води от висококвалифициран психолог с много опит и се залага на разнищването на различни казуси, показват се методи за справяне и се предлагат решения на евентуални проблеми. Програмата е одобрена от Министерството на образованието и носи 1 (един) кредит на педагога, преминал обучението.

Ако се правим, че не забелязваме проявите на тормоз и насилие, или ги допускаме да се случват, едно е сигурно - от самосебе си няма да се оправят нещата. Поради тази причина трябва да осъзнаем сериозността на проблема и да вземем мерки за предотвратяването му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »