СЪВЕТИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДИСТАНЦИОННОТО ОБУЧЕНИЕ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА

Настоящата ситуация, предизвикана от здравната криза по света и водеща до дистанционно обучение, за педагозите в ранна детска възраст, които популяризират подходи, основани на игри, проекти, работа с ръце и тяло, отдалечаването от децата може да бъде много обезсърчаваща задача.

Добрият споделен опит и в България, и по света е това, което ще помогне на педагозите в детските градини да намерят подход към ситуацията. В настоящата статия споделяме опит на педагози в първия етап от затваряне на институциите.

В детските градини се разчита до голяма степен на отвореността за свободна игра във внимателно подготвена среда. Чрез играта децата развиват основни социални и емоционални умения, изпълнителни функции и придобиват знания. Преподавателите в ранна детска възраст често действат като фасилитатори, надграждайки естествените любопитства на децата. За да вдъхновят играта, те подбират пространства с отворени материали, които провокират ангажираността на децата един с друг в заобикалящата ги среда.

Въпреки че детските градини може да затворят отново вратите си и да се премине към дистанционно обучение, от съществено значение е тези основни принципи да останат. Възможно е да работите със семействата, за да създадете учебно заведение, ориентирано към децата, което надхвърля ангажирането с екрана. Препоръчително е да се поддържат кратки виртуални срещи - максимум 30 минути - и да се предоставят на семействата инструменти за насърчаване на обучението у дома.

Ето и някои съвети, които може да са ви от полза, когато правите план за начина, по който да ангажирате  семействата да продължат да учат у дома, като същевременно останат верни на това, от което малките деца имат най-голяма нужда.

КАК ДА НАКАРАМЕ ДИСТАНЦИОННОТО ОБУЧЕНИЕ ДА РАБОТИ В ПРЕДУЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ?

  • Децата водят. Въпреки че не сте заедно с децата, те винаги ще изследват, играят и учат, дори и в домовете си. Помолете семействата им да ви изпратят снимки или видеоклипове на тяхната игра. Потърсете нещо интересно и поучително от това, изведете поуки и уроци от играта на децата. Дори да получите само снимки на игра с камиони и коли, може да ги свържете с песни на тази тематика, които да пеете заедно по време на виртуалните срещи, а през това време децата да виждат себе си на екрана. След това може да ги провокирате да обсъдят и да сравнят играта си.
  • Осигурете алтернативи на времето пред екрана. Децата от 2 до 7 годишна възраст, за всички е ясно, че не е добре да стоят дълго пред екраните. Трудно е и за родителите непрекъснато да измислят алтернативи. След една вдъхновена виртуална среща, която сте направили с децата, като тази с автомобилите например, може да им поставите задача да направят превозно средство от картон или подръчни материали и отново да получите снимки или клипове на тяхната работа.
  • Никога не забравяйте, че семействата на децата са непрекъснати партньори във вашата работа, а по време на дистанционното обучение – неизбежна част от обучително-възпитателния процес. Те обаче имат и много други отговорности и не могат да изземат работата ви напълно. Направете присъствието в онлайн срещите доброволно и ако дадено семейство не направи нещо с детето си от задачите, които сте поставили, може да споделите пропуснатото, за да регистрирате работата си, но не изисквайте непременно участие.
  • Дистанционното изграждане на взаимоотношения е от решаващо значение. Не само, че е добре да се виждате с децата виртуално, но е и препоръчително да изпращате информация на родителите в рамките на работното си време. Дори и да не го правите всеки ден, може да си направите график в детската градина – ден от седмицата за всеки педагог, в който да прави връзка с родителите – изпраща се от информация във връзка със ситуацията до материали за децата.
  • Музиката е вълшебна. Децата винаги реагират добре на пеенето и танците. За малките деца песента или танца са лесен начин да се ангажира пред екрана, защото може да следва инструкциите на учителя си. Веднъж седмично може да направите голяма среща, на която да децата да пеят заедно с членове на семейството си. Със сигурност ще има такива, които ще се включат. Поканете баби и дядовци.
  • Използвайте членовете на вашия екип с технически познания. Дори ако във вашата детска градина обикновено е нискотехнологична средата, вероятно има учители или семейства, които са технически подковани. Облегнете се на тях заради креативността им. Преминаването на вашата детска градина онлайн е колективно усилие - всяка идея си струва да се опита. Не се изключва и варианта да си подсигурите обучение, на което да придобиете базовите умения, които са ви необходими.
  • Бъдете добри към себе си: Предишните показатели за успех вече не се прилагат. Измерете успеха си в участието и усмивките. Ако децата проявяват незаинтересованост по време на виртуална среща, не забравяйте, че са малки и това е ново за всички. Не приемайте рязко и лично прекъсването на интернет връзката. Ако общата посещаемост намалява, обадете се или проучете семействата, за да разберете от какво се нуждаят и да се опитайте да се адаптирате. И накрая, признайте, че не можете да бъдете точното нещо за всички по всяко време. Ние всички правим всичко възможно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »