Отпадане на учениците от училище. Какво могат да направят родителите?

Никога няма точен отговор на този въпрос, защото нещата във всяко семейство са индивидуални, но винаги има основни правила, които могат да помогнат на родителя в тази съвсем нелека задача. Вместо да чакат това неизбежно да се случи и само да наблюдават от страни как детето им все повече затъва в посока, която неизбежно ще доведе до отпадането му от училище, родителят би могъл да обърне внимание на някои изпитани във времето стратегии и да се опита да помогне на детето си, заедно с всички институции, които работят с него.

Какво могат да направят родителите?

ОБЩУВАНЕ

Колкото и да е трудно, не трябва да спирате да работите в тази посока. Те ще крият, ще лъжат,  ще изопачават нещата, но винаги трябва да знаят, че каквото и да направят, вие ще стоите зад гърба им. Показвайте им, че могат да ви имат доверие, изненадвайте ги с действия, които най-малко очакват от вас. Не се поддавайте на изкушението да ги критикувате и наказвате непрекъснато. Опитвайте да общувате с тях и да изградите доверие. В един момент тези усилия ще ви бъдат възмездени.

ОБСЪЖДАЙТЕ С ТЯХ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА КАРИЕРА

Целта на тези разговори е те да видят разликите в пътищата, които ги очакват съответно – ако имат образование, и ако им липсва такова. Говорете спокойно, дайте им възможност да избират, но им покажете между какво ще избират. Подгответе се с примери за реални хора, ваши близки, и разкажете за пътищата, по които те вървят в избора си на кариера. Обсъдете различните професионални нива, които са необходими за практикуването на препдпочитана от детето професия. Покажете им и кратки пътища, по които могат да достигнат до професионални умения. Разкажете им за професионалното образование, за различните професии, които могат да усвоят за кратко време, за валидирането на умения, покажете им, че могат да започнат по един начин и да продължат по друг.

НЕ ГИ ПРИТИСКАЙТЕ

Нормално е в училище детето да се чувства стресирано от твърдите големи изисквания на всеки един преподавател по отделно. В един момент на детето му идва твърде много и се отказва, защото му се струва непосилно да отговори на всички изисквания особено в момент, в който вече е изостанало с много неща. Направете програма заедно – дайте приоритет на едни неща, оставете на заден план – други, поне за известно време. Така постепенно малките победи ще доведат до куража да продължи нататък.

ПОДДЪРЖАЙТЕ ВРЪЗКА С КЛАСНИЯ РЪКОВОДИТЕЛ

Първо, учителите виждат децата по различен начин, знаят неща за тях, които ние не знаем, ще видят първи признаци на отпадането от училище, така че да обсъдим притесненията си с класния ръководител е най-естественото нещо. Освен това вие от ваша страна може да кажете какви постъпки сте предприели, за да помогнете на детето си, за какво говорите с него и как сте решили да постъпите. Това ще доведе до съдействие и до малко време за детето, за да успеете заедно да му помогнете.

НАСЪРЧАВАЙТЕ ПОЧИВКА И СМЯНА НА ЗАНИМАНИЯТА, А НЕ ОТКАЗВАНЕ

Винаги има момент, в който на детето ви ще му е нужно да спре, но в никакъв случай това не трябва да води до отказване. Предложете смяна на заниманията, да излезе с приятели, да направите нещо заедно, за да си поеме въздух. Понякога най-простите действия имат най-голям ефект.

ПОМИСЛЕТЕ ЗА ДРУГО УЧИЛИЩЕ

Някои ситуации изискват по-радикални действия. Смяната на училището и новата среда биха могли да доведат до нови алтернативи. Подберете времето, в което ще го направите. По средата на учебната година не е най-препоръчително. Добре е да е завършил учебната година и да има малко време, в което да навакса с по някои учебни предмети или да поработи с психолог, за да попадне в новата среда възможно най-устойчив психически.

РАБОТА

Когато детето ви е навършило 16 години и има право да работи с позволение на родител, е възможно да намерите вариант, в който то да върши нещо, което иска, да се развива, да попълни финансови затруднения, които подкопават самочувствието му. Това, разбира се, трябва добре да се обмисли, за да не попречи на обучението му. Например може да изберете работа с лека натовареност почасово или такава, която е свързана с това, което детето иска да прави в бъдеще.

ХРАНАТА

Да, храната е от съществено значение! Това не е клише, а пренебрегвана истина! Добрата храна поддържа нивата на енергия и доброто настроение. Изследванията показват, че диетите с високо съдържание на транс-мазнини и наситени мазнини могат да повлияят на ученето и паметта по отрицателен начин, докато правилното хранене може да подобри познанието, концентрацията и енергийните нива.

Само, който е преминал през тази борба, знае колко е трудно. Но историята показва, че родителите, които са успели да помогнат на децата си в този тежък период, после се радват на положените усилия. И не се притеснявайте да искате помощ! Всеки специалист ще ви разбере!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »