Професионалното развитие предполага творческо отношение към работата

Когато дълго време работим в една област и стигнем до момента, в който всяка задача ни се струва лесна за изпълнение, означава, че е дошъл моментът, в който трябва да си поставим други цели. За хората, за които работата не е и не искат да бъде просто място, на което минават дните им, да загубят интерес към ежедневието си, е пагубно.

За да е пълноценен животът на един човек, то е добре да има предизвикателства, пред които да се изправя и нови неща, които да го предизвикват ежедневно. Това не означава непременно да гради нови светове, а напротив – да е удовлетворен от себе си и от случващото му се.

Защо много хора на различна възраст обичат да играят видеогири? Отговорът е прост – с всяко следващо ниво играта става все по-сложна и те изправя пред нови предизвикателства. Не трябва ли и на работното си място да изпитваш този адреналин?! Това зависи само от нас самите! За да се предивзикаме сами трябва да намерим онзи момент за самите нас, който се намира отвъд сегашните ни способности, да разширим хоризонтите си и да развием професионалния си опит.

Погрешно е мисленето на някои работодатели, че след като един служител е натрупал опит и е добър в дадена сфера, трябва да се остави да изпълнява едни и същи задачи, защото това повишава ефективността във фирмата. Дали този работник ще работи със същия ентусиазъм, с който е работил в началото? Не, чувството за ползотворна работа идва с усъвършенстването на знанията и с растежа във фирмата, а не с потапянето в монотонността.

Ето защо добрият ръководител изисква от своите подчинени да си поставят предизвикателства, влага в обучението им, без да прилага автономност, защото знае, че в един момент ще изгуби тази битка. Тук много подходящо е обучението в работно време, стимулирането да се придобиват нови знания или ключови компетентности по професията. Разширяването на способностите позволява и по-творческо отношение към работата.

Център за професионално обучение „Креативност“ предлага качествено професионално обучение, от което имате нужда. Ние сме наясно, че колектив, който постоянно трупа нови умения, е по-щастлив на работното си място. С придобитите знания и новите хоризонти, които се откриват пред обучаемите, колективът ви ще е по-заинтересован и откривателски настроен. Нивата на допамин в организма нарастват с получаването на нови знания, което веднага ще подобри микроклимата в офиса и ще увеличи ентусиазма на работещите.

Не оставяйте колектива си в позиция на застой, защото първо ще стихне възторгът от работата, след това – интересът, а накрая и продуктивността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »